GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στους 59 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Μεξικό

Σωστικά συνεργεία, στρατιώτες και αστυνομικοί συνεχίζουν τις προσπάθειες να βρουν επιζώντες μετά τον σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε τη...


Σωστικά συνεργεία, στρατιώτες και αστυνομικοί συνεχίζουν τις προσπάθειες να βρουν επιζώντες μετά τον σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή το Μεξικό, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους, ενώ άλλοι 200 και πλέον τραυματίστηκαν, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το επίκεντρο του πιο ισχυρού σεισμού που έπληξε τη χώρα τον τελευταίο αιώνα εντοπίστηκε στον Ειρηνικό, περίπου 100 χιλιόμετρα ανοικτά της κοινότητας Τονάλα, στις ακτές της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.

Η Πολιτεία Οαχάκα ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από τον σεισμό. Θρηνεί 46 νεκρούς, εκ των οποίων τουλάχιστον 17 μόνο στην πόλη Χουτσιτάν, όπου πολλά θύματα πιστεύεται ότι είναι ακόμα παγιδευμένα κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.

Αυτοκίνητα θαμμένα σε σωρούς από συντρίμμια, πεσμένοι τοίχοι, υλικά μόνωσης, καλώδια, δέντρα παντού: η πόλη των 100.000 κατοίκων, την οποία περιβάλλουν βουνά γεμάτα τροπική βλάστηση, είναι αγνώριστη.

Κοντά στο δημαρχείο αποικιακού ρυθμού με τις χρωματιστές κολώνες, που υπέστη εκτεταμένες ζημιές, στρατιωτικοί και αστυνομικοί συνέχιζαν την προσπάθεια να ανασύρουν τουλάχιστον έναν επιζώντα από τα συντρμμια, ενώ επικρατούσε βαριά σιωπή.

"Θα κάνουμε τα πάντα για να βγάλουμε τον συνάδελφό μας. Ήταν δύο εκεί κάτω, σώσαμε τον έναν", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δημοτικός αστυνομικός με τη στολή του καλυμμένη ολόκληρη από τη σκόνη, ενώ συνάδελφοί του συνέχιζαν να σκάβουν με φτυάρια.

"Κανένας δεν το περίμενε γι' αυτό δεν βγήκαν γρήγορα και θάφτηκαν", σχολίασε ένας 29χρονος δημοτικός αστυνομικός. "Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει ποτέ ένας τόσο τρομερός σεισμός", συνέχισε. "Όλη η πόλη καταστράφηκε". Νωρίτερα, ένας κάτοικος έβγαλε από τα συντρίμμια τη σημαία του Μεξικού πριν την κυματίσει με περηφάνια, ένα στιγμιότυπο που διαδόθηκε πολύ γρήγορα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επιθεώρησε κατά τη διάρκεια μιας περιήγησής του με ελικόπτερο τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Οαχάκα, περιλαμβανομένης της Χουτσιτάν, και άκουσε το μεσημέρι τις αφηγήσεις κατοίκων της πόλης πριν πάει στην Τσιάπας.

Καταγράφηκαν πάνω από 260 μετασεισμοί χθες, ανέφερε αργότερα ο Πένια Νιέτο σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας ότι παρά τον σεισμό, αεροδρόμια και λιμάνια λειτουργούν κανονικά. Οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές Αρχές διαβεβαίωναν ότι διανέμεται βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που επισκέπτεται την Κολομβία, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν "για εκείνους που υπομένουν τις συνέπειες του σεισμού" και για τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα, ο οποίος ταυτόχρονα έπληττε την Καραϊβική.

Στην μεξικανική πρωτεύουσα, όπου η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή παρότι το επίκεντρό απείχε 800 χιλιόμετρα, κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Τον Σεπτέμβριο του 1985, ένας σεισμός 8,1 βαθμών είχε ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της πόλης και είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πένια Νιέτο, 50 εκατομμύρια από τους 120 εκατ. κατοίκους του Μεξικού αισθάνθηκαν τον χθεσινό σεισμό.

Την ίδια ώρα το Μεξικό άρχισε να πλήττεται πριν από λίγο από τον κυκλώνα Κάτια, ο οποίος πάντως υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, στις ακτές της Πολιτείας Βερακρούς (ανατολικά), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Χθες εκφράζονταν ανησυχίες ότι ο κυκλώνας μπορεί να προκαλέσει φονικές κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές της Πολιτείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση