GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο ταμείο 650.000 αγρότες για 2,7 δισ. ευρώ

Σε τροχιά πληρωμών μπαίνει από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ. Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αγροτικών ε...


Σε τροχιά πληρωμών μπαίνει από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, αποκάλυψε στην Ελευθερία του Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κάνοντας γνωστό ότι ο προγραμματισμός είναι έως το τέλος Οκτωβρίου να αρχίσει η άμεση καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70% και θα ακολουθήσει η εκκαθάριση εντός του Δεκεμβρίου 2017.

Συνολικά οι πληρωμές το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν τα 2,1 δισ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 2,76 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τους νέους αγρότες, οι πληρωμές της πρώτης δόσης του προγράμματος –που αφορούν τις ενστάσεις και τους εν δυνάμει δικαιούχους- αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι πληρωμές β’ ή και γ’ δόσης συνολικού ποσού 4.509.250 ευρώ της προκήρυξης του έτους 2014, οι οποίες αφορούν 933 δικαιούχους.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα αναμένεται οι πληρωμές να ενταθούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Για τις εκκρεμότητες πληρωμών διαφόρων μέτρων και δράσεων – συνδεδεμένες ενισχύσεις ζαχαρότευτλων, σπαραγγιού, ροδάκινου, πορτοκαλιών, ρυζιού, οσπρίων, αιγοπρόβειου κρέατος πεδινών, κ.λπ., ειδική ενίσχυση βάμβακος, ενισχύσεις μικρών νησιών του Αιγαίου, κ.ά., αναμένεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε πληρωμές έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Επίσης, εκκρεμότητες που αφορούν την ενιαία αίτηση ενίσχυσης παλαιότερων ετών έως και το 2016 αναμένεται να πληρωθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου

Εκτός των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων πολλοί είναι και εκείνοι που περιμένουν ακόμη πληρωμές για παλιά προγράμματα του ΠΑΑ 2007-2013.

Μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ πιστώσεων για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των αγροπεριβαλλοντικών (Μέτρο 214 του ΠΑΑ 2007-2013) έχουν ξεκινήσει συμπληρωματικές πληρωμές για τα έτη των αιτήσεων 2012, 2013, 2014 και των αρχικών πληρωμών έτους 2015, ενώ σύντομα –εντός του Σεπτεμβρίου- θα είναι έτοιμο το σύστημα πληρωμών για το έτος αιτήσεων 2016.

Τέλος, σημειώνεται ότι και ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του συνεχίζει τις πληρωμές αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές που υπέστησαν τόσο στο φυτικό, όσο και στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Η τελευταία πληρωμή πραγματοποιήθηκε στις 15/5 και αφορούσε αποζημιώσεις ύψους 6.325.540,35 ευρώ σε 6.681 δικαιούχους.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση