GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα - Από το Grexit στο Grinvest - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που πραγματοποίησε αμέσως μετά τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ...


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που πραγματοποίησε αμέσως μετά τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα». Μίλησε για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης λέγοντας ότι «αποτελούν εξαιρετικό οιωνό.Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ. Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά έχει να κάνει με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και την δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών».
«Το μεγάλο στοίχημα και το καθήκον που έχουμε είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, με τους θεσμούς εκείνους που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στα λάθη του παρελθόντος μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ και συνέχισε:
«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. Το χρέος μας, πρόσθεσε, είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς που θα προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και θα οργανώσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα με στόχο την ανάπτυξη για τους πολλούς».
Επισήμανε ότι «η πρώτη επιτυχής έξοδος στις αγορές τον Ιούλιο μετατρέπει την ελπίδα σε βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την επιτροπεία έγκαιρα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα». Υπάρχει, είπε, «αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει, με τα σημάδια της ανάκαμψης να είναι εμφανή, ενώ πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 2% φέτος».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ένας από τους Γάλλους επιχειρηματίες, που συνόδευαν τον Εμανουέλ Μακρόν, του είπε: «Σήμερα πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων και όλων στην Ευρώπη να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest (δηλαδή αντί για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε επενδύσεις στην Ελλάδα).
* Σε λίγο το βίντεο...
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του:
«Θα μιλήσω για το αύριο, για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας , το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς.
Θα ήθελα να αρχίσω με μια ιδιαίτερη αναφορά στη τιμωμένη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Κίνα.
Μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα, ένας αρχαίος πολιτισμός, πρωταγωνίστρια σήμερα των διεθνών εξελίξεων.
Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.
Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας.
Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και ευελπιστώ ότι οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο ουσιαστικές, πιο εποικοδομητικές, πιο φιλικές.
Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι ένα κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς.
Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος μιας νέας ανάπτυξης κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας. Δρόμος νέου παραγωγικού μοντέλου. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν .
Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους.
«Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε»
«Θέλω να πω με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές.
Υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογεννή πλεονάσματα και αυτό ενίσχυσε την διαπραγματευτική μας ικανότητα.
Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.
Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ.
Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό.
Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά έχει να κάνει με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και την δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών.
Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.
Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Μέσα σε δυο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο.
Το 2017 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 25%.
Συστάθηκαν 206 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων.
Στρατηγικός μας στόχος είναι ένα δημόσιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να προωθήσουμε Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020.
Επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες -τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί- τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου:
Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους.
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας.
Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει θα έχει μια τέτοια εξέλιξη μετά από 7 χρόνια σκληρής επιτροπείας;
Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του.
Όπως και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η μείωση των σπρεντ στα ομόλογα, και η αναβάθμιση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Μόνο η Δίκαιη Ανάπτυξη που συμπαρασύρει τους πολλούς στα δικαιώματα και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη με προοπτική.
Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια.
Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.
Ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος.
Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%
Από το 2015 έως το 2016 δημιουργήθηκαν 213.000 νέες θέσεις εργασίας και από το 2016 έως το 2017, 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια.
Μέλημά μας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά η παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας.
Στη ψηφιακή μας πολιτική είναι έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών μας.
410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν «ξεχασμένες»
Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση.
Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Δουλεύουμε συντονισμένα σε τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.
Δεύτερος άξονας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Τέλος, τρίτος άξονας, ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, η επέκταση του νόμου και η νέα ρύθμιση που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του 2017.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες αποφασίσουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.
Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων.
Αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό. Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.
Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους και όλες είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, «θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα μετά από οκτώ δυστυχώς ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση