GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντοκιμαντέρ του ARD αποκαλύπτει: Ο Σόιμπλε ήθελε Grexit μέχρι τα τέλη του 2016

«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου -και εγώ- ήμασταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν αποφάσιζε έναν άλλον δρόμ...


«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου -και εγώ- ήμασταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν αποφάσιζε έναν άλλον δρόμο», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και παραδέχεται ότι την ίδια ώρα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «είχε πάντα στο μυαλό της ότι πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη».
Η διαφωνία μεταξύ της Καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τη διάσωσή της αναδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με θέμα την πορεία των δύο υποψήφιων Καγκελάριων προς τις εκλογές. Ένας από τους «σταθμούς» στους οποίους εστιάζει η έρευνα είναι και η ελληνική κρίση.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι οι σχέσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε εκείνη την περίοδο ήταν εξαιρετικά τεταμένες. «Αν η Ελλάδα δεν καταβάλει για μεγάλο διάστημα εξαιρετικές προσπάθειες, τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου -και εγώ- ήμασταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν αποφάσιζε έναν άλλον δρόμο. Αλλά η καγκελάριος είχε πάντα στο μυαλό της ότι πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο ARD, ενώ η κ. Μέρκελ απαντά: «Διακυβευόταν η σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και το εάν εμείς με τη δική μας άποψη θα μπορούσαμε να επιβάλουμε ότι στήριξη και βοήθεια υπάρχουν μόνο όταν οι χώρες κάνουν μεταρρυθμίσεις». Η Γερμανίδα καγκελάριος αποφεύγει πάντως συνειδητά να επικρίνει τον υπουργό της: «Εν τέλει, και μέσω της σκληρής γραμμής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών κοίταξε φυσικά και τα γεγονότα, καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και η Ελλάδα θα βοηθηθεί μεσοπρόθεσμα», επισημαίνει.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μεταφέρει τη δική του εμπειρία. «Η αλήθεια είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να ωθήσει τους Έλληνες έξω από την ευρωζώνη και ότι εμείς, με ενωμένες δυνάμεις, τον εμποδίσαμε. Η πολιτική του δεν πέρασε, επίσης έναντι της Άνγκελα Μέρκελ», δηλώνει και προσθέτει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε και πάλι στο τέλος του έτους να προωθήσει την άποψή του, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. «Ανησυχούσα πολύ ότι μετά οι αγορές θα στοιχημάτιζαν εναντίον της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και θα διαλύονταν όλα γύρω μας, και ζήτησα από την Άνγκελα Μέρκελ να παρέμβει επειγόντως, διότι έπρεπε να σταματήσει τον Σόιμπλε. Και αυτό έκανε», τονίζει ο κ. Γκάμπριελ.
Μιλώντας στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνει ότι ο ίδιος φρόντισε να κρατήσει το θέμα της Ελλάδας στη δημοσιότητα καθώς προτιμά την διαφάνεια, ενώ, όπως λέει, ο κ. Σόιμπλε «αγαπά τις αποφάσεις στα πίσω δωμάτια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση