GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Η σχέση της σημερινής Κίνας με την Ευρώπη περνά και μέσα από την σχέση της με την Ελλάδα

Στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, εγκαινιάσθηκε, απόψε, σε ειδική εκδήλωση, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, η έκθεση «Αρχαί...


Στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, εγκαινιάσθηκε, απόψε, σε ειδική εκδήλωση, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ), στην οποία διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου- ο οποίος λόγω απροόπτου κωλύματος δεν κατέστη δυνατόν να μεταβεί στην έκθεση- από τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβη κ. Γεώργιο Γεννηματά.

Ο κ. Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του επισήμανε την στενή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την Οικονομία έως τον Πολιτισμό, και υπογράμμισε ότι «Η σχέση της σημερινής Κίνας με την Ευρώπη περνά, εν πολλοίς, μέσα και μέσα από την σχέση της με την Ελλάδα".

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Οι δυο λαοί, ο Ελληνικός και Κινεζικός, έχουν αναπτύξει δύο από τους αρχαιότερους και λαμπρότερους πολιτισμούς στην Ιστορία της Ανθρωπότητας» και πρόσθεσε ότι «Σήμερα συνεργάζονται, όλο και πιο στενά, όλο και πιο αποτελεσματικά, σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την Οικονομία έως τον Πολιτισμό. Η σχέση της σημερινής Κίνας με την Ευρώπη περνά, εν πολλοίς, και μέσα από την σχέση της με την Ελλάδα» και ευχήθηκε αυτή η εξαιρετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σύγχρονες Ελληνο-σινικές σχέσεις να συνεχισθεί και ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω και στον τομέα του Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «Εκθέσεις όπως η σημερινή και όπως αυτή που θ’ ακολουθήσει στο Πεκίνο, δείχνουν τον δρόμο».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χαιρέτισε την είδηση ότι στο πλαίσιο της ανταποδοτικής έκθεσης που θα παρουσιάσει το «Μουσείο Ηρακλειδών» στο «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας» (ΜΕΤΚ), στο Πεκίνο, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάρτιο του 2018, με θέμα: «ΕΥΡΗΚΑ - Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» (ΕΜΑΕΤ), θα συμπεριληφθεί και λειτουργικό ομοίωμα του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» (σε κλίμακα: 3:1), που θα κατασκευασθεί, ειδικά για το «Μουσείο Ηρακλειδών», από ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),υπό την επιστημονική επίβλεψη των Καθηγητών, κ. Κυριάκου Ευσταθίου και κ. Γιάννη Σειραδάκη.

Αναφερόμενος στον Κινεζικό Πολιτισμό, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα, μας είναι πλέον επαρκώς γνωστό ότι πολύ πριν η Δύση περάσει από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση και στην συνέχεια κάνει την επιστημονική επανάστασή της, η Κίνα είχε ήδη στο ενεργητικό της μια πληθώρα αξιοπρόσεκτων εφευρέσεων και καινοτομιών. «Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση μπρούντζου και σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα και το πρυμναίο πηδάλιο είναι μερικά μόνον από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Κίνας» σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε και τις αναφορές του Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου της «Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» (ΕΜΑΕΤ) κ. Θεοδόσιο Τάσιο, ο οποίος υποστηρίζει ότι για την τεχνολογία ο Κινεζικός Λαός επεδείκνυε έντονο ενδιαφέρον ήδη από την 3η π.Χ. χιλιετία. «Οι επιστημονικές ανακαλύψεις και οι τεχνολογικές εφευρέσεις της Κίνας καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων, από τα μαθηματικά, την φυσική, την χημεία και την αστρονομία, μέχρι την γεωφυσική, την βιολογία, την γεωπονία, την ιατρική, την φαρμακευτική και την μηχανική. Μεταξύ άλλων, οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες πρώτοι παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, μελέτησαν το φαινόμενο του μαγνητισμού, ενώ υπολόγισαν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, την τιμή του π, του λόγου της περιφέρειας προς την διάμετρο του κύκλου» παρατήρησε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε αναλυτικά στις τέσσερις θεματικές ενότητες των εκθεμάτων, που προέρχονται από το «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας» και θα εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλειδών έως τις 29 Απριλίου 2018 κάνοντας λόγο:

Πρώτον, για την Αστρονομία και την μέτρηση του χρόνου, όπως ανέφερε «Οι Κινέζοι υπήρξαν παρατηρητικοί αστρονόμοι και ικανοί κατασκευαστές αστρονομικών οργάνων. Ήδη από τον 16ο αιώνα π.Χ. μελετούσαν τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τις ηλιακές κηλίδες, τον Ήλιο, την Σελήνη και μερικούς πλανήτες, ενώ το ημερολόγιό τους αποτελεί συνδυασμό του σεληνιακού και του Γρηγοριανού ημερολογίου».

Δεύτερον, για την Ναυσιπλοΐα και τον προσανατολισμός, τονίζοντας ότι «Η πυξίδα, μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις των Κινέζων, χρησιμοποιήθηκε στην ναυσιπλοΐα ήδη από την εποχή των δυναστειών Σονγκ (960-1279 μ.Χ.) και Γιουάν (1271-1368 μ.Χ.), ενώ τον 12ο αιώνα μ.Χ. διαδόθηκε στην Ασία και στην Ευρώπη, παίζοντας ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού της Δύσης».

Τρίτον, για τις υφαντικές μηχανές, σημειώνοντας ότι «Η Κίνα υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε οργανωμένα την σηροτροφία και κατασκεύασε μετάξι, πριν από 6.000 έως 7.000 χρόνια. Από τον 16ο αιώνα π.Χ. ανέπτυξε πρωτοποριακές μεθόδους ύφανσης και στην χρονική περίοδο από την δυναστεία Χαν (206 π.Χ.-220 μ.Χ.) έως την δυναστεία Τανγκ (618-907 μ.Χ.) το κινεζικό μετάξι κατέκτησε την Ευρώπη» και

Τέταρτον, για την κατασκευή του χαρτιού και την εκτύπωση, υπογραμμίζοντας ότι «Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν υπήρξε άλλη μια σπουδαία εφεύρεση του κινεζικού πολιτισμού. Πολυάριθμες τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι οποίες εξαπλώθηκαν κατόπιν στην Αραβία, στην Αφρική και τελικά στην Ευρώπη, ασκώντας καθοριστική επίδραση στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στην κινεζική και την ευρωπαϊκή σκέψη, η οποία, εάν κατανοηθεί επαρκώς, όπως τόνισε, θα βοηθήσει όλους εμάς τους Δυτικούς, να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που σκέπτονται και ενεργούν οι Κινέζοι στην ζωή τους, άρα και στον τρόπο που παρήγαγαν αλλά κι εξακολουθούν να παράγουν επιστήμη και πολιτισμό.

Επικαλούμενος τον François Jullien, σημείωσε ότι στο «Εγκώμιο της απραξίας», αναφέρει ως προς τις έννοιες της διαδικασίας και της προόδου στην κινεζική σκέψη: ότι «…το μάθημα που μας προσφέρει η Κίνα είναι πως η αποτελεσματικότητα αποτελεί πάντοτε προϊόν μιας διαδικασίας. Πρέπει να συντελεσθεί μια εξέλιξη. Ξανασυναντάμε εδώ την κορυφαία έννοια της κινέζικης σκέψης: Την έννοια του τάο, της «οδού» της «βιωσιμότητας». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όταν οι Ευρωπαίοι στοχάζονται την έννοια της οδού τη συνδέουν πάντοτε με την ιδέα μιας κατάληξης, με ένα τέλος. Αντίθετα, το κινεζικό τάο δεν είναι μια οδός που οδηγεί προς, αλλά μια οδός μέσα από την οποία περνούν οι εξελίξεις, μέσα από την οποία τα πράγματα καθίστανται δυνατά και ‘βιώσιμα’.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση