Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017

  Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν;


  Ο ψυχίατρος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Στίβεν Σόλτσμαν, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο πολλοί φοβόμαστε την εικόνα ενός κλόουν. Όπως αναφέρει, ένα από τα χαρακτηριστικά που πολλοί θεωρούν τρομακτικό είναι το μόνιμο χαμόγελό τους.

  Σε παραστάσεις ή ταινίες, ο κλόουν μπορεί να τραυματιστεί ή να στεναχωρηθεί, ωστόσο, το χαμόγελο είναι εκεί, με τον χαρακτήρα να μην αποτυπώνει τις εκφράσεις του στο πρόσωπο. Αυτό προκαλεί μια ανασφάλεια στον θεατή, ο οποίος δεν μπορεί να «συλλάβει» τα πραγματικά συναισθήματά του. Επίσης, το μόνιμο χαμόγελο κάνει πολλούς να σκεφτούν πως κάτι δεν πάει καλά.

  Παράλληλα, το υπερβολικό μακιγιάζ είναι ένας λόγος που δημιουργεί τη φοβία. Τα διογκωμένα χαρακτηριστικά, αλλά και τα φαρδιά ρούχα συνδέονται με κάτι αφύσικο, το οποίο και προκαλεί ανησυχία.

  Ο Σόλτσμαν αναφέρει, επίσης, πως η φοβία για τους κλόουν ενισχύεται και από το ότι στο βάθος του μυαλού των ανθρώπων υπάρχει η συνεχής ανάγκη να επιβεβαιωθεί πως ο κλόουν θα τους κάνει να γελάσουν, κάτι που προκαλεί και πάλι ανασφάλεια.

  Κατά κύριο λόγο, λοιπόν, τα καλυμμένα χαρακτηριστικά ή μάσκα, τα οποία δεν επιτρέπουν να φανερωθούν οι εκφράσεις του προσώπου προκαλούν φοβία. Γι’ αυτό άλλωστε και στις ταινίες τρόμου χρησιμοποιούνται πολλές φορές μάσκες ή παραμορφώνονται τα χαρακτηριστικά.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν; Rating: 5 Reviewed By: Press- gr