GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έτοιμη η Μέρκελ να συνεργαστεί με τον Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τις προτάσεις για την Ευρώπη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με την ευκαιρία του ...


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τις προτάσεις για την Ευρώπη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με την ευκαιρία του δείπνου εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Βλέπω...στην ομιλία του προέδρου μια καλή βάση για να συνεχισθεί η εντατική συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε διαπιστώνοντας «ευρεία (γαλλο-γερμανική) συναίνεση» για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόννης, οπότε και προτείνει μία Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» γύρω από ένα ισχυρό γαλλο-γερμανικό δίδυμο.

«Φυσικά πρέπει να συζητήσουμε ακόμη τις λεπτομέρειες, αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει εδώ» και «ότι πρέπει να εξελιχθεί στο μέλλον», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλία τετ-α-τετ επί ημίωρο χθες το βράδυ, στα αγγλικά, χωρίς να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη Γαλλική Προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε τη δημιουργία μίας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, με έναν υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό, που θα ελέγχονται από ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης.

Όμως, μετά τη δύσκολη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή από την επιδίωξη σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP, που είναι αντίθετοι με τις ιδέες που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

«Αντιμετωπίζω θετικά τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μίας Ευρώπης της Άμυνας και επίσης μίας Ευρώπης στην οποία διαχειριζόμαστε από κοινού την μεταναστευτική πολιτική», επέμεινε η Μέρκελ.

Μέρκελ και Μακρόν συμμετείχαν στη συνέχεια στο «άτυπο» δείπνο με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα την ψηφιακή πολιτική.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόιν επρόκειτο να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στις παρεμβάσεις των υπολοίπων ηγετών κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση