Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

  Συνδικάτο του εγκλήματος: Ένοχος ο Βλαστός για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου


  Ένοχους έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Παναγιώτη Βλαστό και 13 ακόμη κατηγορούμενους για συμμετοχή στο αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος» στο οποίο μεταξύ άλλων αποδίδεται η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009 και η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008.
  Αντιθέτως οι δικαστές αθώωσαν από όλες τις κατηγορίες την πρώην σύζυγο του Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκη και Γιάννη Καλογερίδη.
  Ειδικότερα, για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ένοχοι κρίθηκαν εκτός από τον Βλαστό που του αποδίδεται η ηθική αυτουργία, οι Απόστολος Πετράκης και Χαράλαμπος Μουστάκας ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ αθωώθηκαν τρεις από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες: ο Γιάννης Σκαφτούρος που είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία, ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και ο Γιώργος Κατσαγάννης.
  Για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, καταδικάστηκε επίσης ως ηθικός αυτουργός ο Παναγιώτης Βλαστός, ως φυσικός αυτουργός ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνεργεία ο Γιώργος Κατσαγάννης.
  Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε ακόμη, όπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας-όπως του αποδίδεται- τα νήματά της κινούσε μέσα από τη φυλακή ενώ απαλλάχθηκε για την ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη λόγω παραγραφής.
  Ο Γιάννης Σκαφτούρος καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα αθωώθηκε ή έπαυσε η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.
  Ο Βασίλης Στεφανάκος, που έχει αφεθεί ελεύθερος από πέρσι, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμεληματικές και παραγράφηκαν.
  Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πλην του Βασίλη Στεφανάκου που ανακάλεσε το αίτημα μέσω του συνηγόρου του, Βασίλη Καπερνάρου.
  Ο εισαγγελέας της έδρας , Δημήτρης Ασπρογέρακας, πρότεινε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο στον Χαράλαμπο Μουστάκα και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.
  Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσει για τα ελαφρυντικά και τις ποινές.
  Π. Βλαστός: «Είμαι αθώος. Δεν σκότωσα το Γούσιο»
  «Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών.»
  Ο ίδιος ο Παναγιώτης Βλαστός αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία του Γούσιου είπε: «Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν σκότωσα το Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση».
  Συνήγορος Σκαφτούρου: «Ευχαριστώ το δικαστήριο»
  «Πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο».
  Κεχαγιόγλου: Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή»
  «Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη.
  Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου- και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή».
  Μαντά (Συνήγορος υπεράσπισης): «Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά»
  «Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση , αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής.. Η προσδοκία για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Συνδικάτο του εγκλήματος: Ένοχος ο Βλαστός για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου Rating: 5 Reviewed By: Press- gr