GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η οδύσσεια των επενδυτών

Αντιμέτωποι με τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης έρχονται Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αν και είναι πρόθυμοι να...


Αντιμέτωποι με τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης έρχονται Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αν και είναι πρόθυμοι να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε φιλόδοξα σχέδια, σκοντάφτουν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Οι υποψήφιοι επενδυτές, μιλώντας στη Realnews, κάνουν λόγο για έναν διαχρονικό σκόπελο που πρέπει να υπερπηδήσουν, με τα γραφειοκρατικά κωλύματα να τους αποτρέπουν επί της ουσίας να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα στερείται επενδυτικά σχέδια πολλών δισ. ευρώ και ακόμα περισσότερα έσοδα από χαμένους φόρους και εισφορές, καθώς και νέες θέσεις απασχόλησης.
Ειδικότερα, στο 90% των περιπτώσεων οι επενδύσεις "κολλάνε" σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος (για παράδειγμα Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), σε αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς και στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού που καθορίζει τις χρήσεις γης. Κυρίως, όμως, όπως υποστηρίζουν οι επενδυτές, καταλυτικό ρόλο στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται παίζουν οι δικαστικές προσφυγές, που πολλές φορές μέχρι να τελεσιδικήσουν απαιτούν πολύ χρόνο.
Ως αποτέλεσμα, η πλειονότητα των επενδυτικών προτάσεων μένει στα συρτάρια των φορέων του Δημοσίου για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, από 12 μήνες μέχρι 20 χρόνια, με τους επιχειρηματίες που έχουν μπλέξει στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας να χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος "αδύναμο κρίκο" και να μιλούν για τη δική τους οδύσσεια. "Οι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα θέτοντας υψηλούς στόχους, ωστόσο, οι περισσότεροι φεύγουν άπραγοι και εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους. Η Ελλάδα έχει τόσα φόντα να αναπτυχθεί, αλλά το κράτος δεν είναι έτοιμο να αξιοποιήσει αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον", εξηγεί στην "R" εκπρόσωπος εταιρείας ξένων συμφερόντων που προτίθεται να επενδύσει στη χώρα μας.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία όχι μόνο αποθαρρύνει την προσέλκυση νέων επενδυτών, αλλά "διώχνει" ακόμη κι εκείνους που… τόλμησαν να επιδείξουν ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα μας, είναι η λίστα του αμερικανικού περιοδικού "Forbes" με τις πιο φιλικές χώρες για επενδύσεις.
Στη λίστα αυτή η Ελλάδα βρίσκεται 47η στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ισπανία, η Κροατία και η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση