GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Γερμανία δεν υποχρεούται στην καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στην Πολωνία

Η Γερμανία δεν υποχρεούται να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία, καθώς το θέμα έχει διευθετηθεί «από το 1953», δήλωσε σήμερα...


Η Γερμανία δεν υποχρεούται να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία, καθώς το θέμα έχει διευθετηθεί «από το 1953», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη δήλωση της Βαρσοβίας ότι μπορεί να αξιώσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

«Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η νομική ισχύς της αποκήρυξης των αποζημιώσεων του 1953. Από τότε για εμάς το θέμα αυτό έχει οριστικά διευθετηθεί από νομική και πολιτική άποψη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε πως η Βαρσοβία «επιβεβαίωσε (την αποκήρυξη των αποζημιώσεων) πολλές φορές, κυρίως το 1970 και το 2004».

Η πολωνική κυβέρνηση αμφισβητεί την εγκυρότητα της παραίτησής της από αξιώσεις το 1953, εκτιμώντας πως η Βαρσοβία, που ήταν τότε μέλος του κομμουνιστικού μπλοκ, ενήργησε υπό την πίεση της ΕΣΣΔ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, που προέρχεται από το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα PiS, εκτίμησε χθες πως η χώρα της έχει «δικαίωμα» σε αποζημιώσεις, αλλά πως η «πολιτική απόφαση» να ζητηθούν δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αρνείται την ευθύνη της στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε σήμερα πως η Γερμανία «αναλαμβάνει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και δεν μπορεί να «υπάρχει καμία αμφιβολία για το θέμα αυτό».

«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία. Ήταν η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και η αρχή αδιανόητων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του Πολωνού γείτονά μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση