GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ για την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία που θα συζητηθεί

Η Γερμανία έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστα...


Η Γερμανία έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με το κράτος αυτό, σύμμαχό της στο NATO, παραμένουν τεταμένες, αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η δήλωσή του καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο γνωστοποίησε πως άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πολιτών πιστεύεται ότι έχει τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολιτικής φύσης.

«Έχουμε βάλει στην αναμονή όλες τις αιτήσεις» για μεγάλες εξαγωγές όπλων «που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, και δεν είναι λίγες», είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γκάμπριελ, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να εξάγει όπλα σε κράτη που είναι σύμμαχοί του στο NATO, εάν του ζητείται.

Όμως επέμεινε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν στην τρέχουσα συγκυρία και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλες οι εξαγωγές όπλων έχουν μπει στον πάγο.

Ο Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι γίνονται ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνδέονται με διεθνείς συμφωνίες ή σε περιπτώσεις που πρόκειται για οχήματα, όχι όπλα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο πήραν τροπή προς το χειρότερο αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ένα κύμα καταστολής εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η Τουρκία και η Γερμανία βρίσκονται παράλληλα σε διένεξη εξαιτίας της άρνησης του Βερολίνου να προχωρήσει στην έκδοση αιτούντων άσυλο που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενέχονταν στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ το Βερολίνο απαιτεί να αποφυλακιστούν πάνω από δέκα Γερμανοί πολίτες, κυρίως Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, που έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες.

Η επιδείνωση των σχέσεων οδήγησε τη Μέρκελ να δηλώσει κατά τη διάρκεια της μοναδικής τηλεμαχίας της με τον Μάρτιν Σουλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής ότι «έχουμε αλλάξει πολιτική» έναντι της Άγκυρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση