GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κένυα: Σε εμπρησμό οφείλεται η φονική πυρκαγιά στο οικοτροφείο

Ο υπουργός Παιδείας της Κένυας Φρεντ Ματιάνγκι δήλωσε πως η πυρκαγιά στο οικοτροφείο θηλέων που κόστισε τη ζωή σε εννέα μαθήτριες το Σαβ...


Ο υπουργός Παιδείας της Κένυας Φρεντ Ματιάνγκι δήλωσε πως η πυρκαγιά στο οικοτροφείο θηλέων που κόστισε τη ζωή σε εννέα μαθήτριες το Σαββατοκύριακο οφειλόταν σε εμπρησμό και επεσήμανε πως υπήρξαν παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλα σχολεία στη χώρα. «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν εμπρησμός», είπε χαρακτηριστικά ο Ματιάνγκι.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε περισσότερα από 120 σχολεία στη χώρα πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα Καναδής καθηγήτριας πανεπιστημίου. Σχεδόν καμία από τις υποθέσεις δεν έχει προχωρήσει δικαστικά.

Ο Ματιάνγκι δήλωσε πως ορισμένοι εμπρησμοί είχαν σχέση με διαμάχες για τον διορισμό προσωπικού σε σχολεία όπου οι ανώτερες θέσεις έχουν οικονομικά οφέλη.

«Μερικές από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε προηγουμένως είχαν σχέση με αυτό, την πολιτικοποίηση της διεύθυνσης των σχολείων, την πολιτικοποίηση της ευθύνης στον εκπαιδευτικό τομέα. Δεν είναι σωστό», είπε ο Ματιάνγκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μία διένεξη για τη διεύθυνση του σχολείου καίγοντας ένα σχολείο».

Η Κένυα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής, αλλά η ανεργία είναι υψηλή και η διαφθορά διαδεδομένη, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ζωή για πολλούς ανθρώπους.

Η ανάληψη του ελέγχου του σχολείου σημαίνει όχι μόνο έναν μισθό από το δημόσιο, αλλά και μια ευκαιρία να κερδίσει κάποιος επιπλέον χρήματα από μαθητές και γονείς για δίδακτρα ή άλλα έξοδα.

Όμως, υπεύθυνοι για πολλές από τις πυρκαγιές είναι μαθητές που διαμαρτύρονται για την αυστηρή πειθαρχία, το χαμηλό επίπεδο διδασκαλίας και τη διαφθορά, σύμφωνα με την Καναδή Ελίζαμπεθ Κούπερ, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ. «Η ζωή στο οικοτροφείο βιώνεται συχνά από τους μαθητές ως εξαιρετικά αυστηρή και αυταρχική», είχε γράψει σε άρθρο της πέρυσι.

Οι μαθητές από τους οποίους πήρε συνέντευξη παραπονέθηκαν για την κακή ποιότητα του φαγητού, την ανεπάρκεια του διδακτικού υλικού, τους αυστηρούς δασκάλους και το μάνατζμεντ που αγνοεί τις ανησυχίες τους. Πολλοί συνέκριναν τα σχολεία τους με φυλακή.

«Η καταστροφή των κοιτώνων τους σημαίνει ότι θα σταλούν στα σπίτια τους και θα έχουν μια ανάπαυλα από τον εντατικό τρόπο ζωής στα οικοτροφεία», γράφει. «Μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε περισσότερες φωτιές του χρόνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση