GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της τρίτης αξιολόγησης που φέρνουν Ντάισελμπλουμ και Βίζερ στην Αθήνα

Τον οδικό χάρτη της τρίτης αξιολόγησης θα φέρουν μαζί τους ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Euro Work...


Τον οδικό χάρτη της τρίτης αξιολόγησης θα φέρουν μαζί τους ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Euro Working Group κ. Τόμας Βίζερ.

Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι φέρνουν μαζί τους τις κατευθυντήριες γραμμές του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όχι μόνο για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και για την πορεία μέχρι και το τέλος του προγράμματος, καθώς και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Και οι δύο τους έχουν δώσει τις τελευταίες ημέρες συνεντεύξεις ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα χρόνο από τώρα, χωρίς να υπάρξει συνέχεια με άλλο πρόγραμμα.

Μίλησαν όμως και για τον σχεδιασμό, η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. O κ. Βίζερ μίλησε και για κάποιο ειδικό πλαίσιο για τα έτη 2019 -2020, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο.

Έτσι, μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές και λίγους μήνες πριν από την λήξη της θητείας τους από τις θέσεις τους (τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο κ. Βίζερ ολοκληρώνουν την θητεία τους τον Ιανουάριο) οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έρχονται στην Ελλάδα στην πιο κρίσιμη καμπή πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Η ατζέντα των συναντήσεων των δύο αξιωματούχων ανοίγει με την άφιξή τους στην Αθήνα και την συνάντηση που θα έχουν με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αργότερα θα βρεθούν στην Ολλανδική Πρεσβεία όπου θα συμμετέχουν σε εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups). Μετά την εκδήλωση θα έχουν συνάντηση στην Πρεσβεία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έκανε την παραχώρηση να συναντηθεί εκτός ΤτΕ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους λόγω του σφικτού προγράμματος στην Ελλάδα των δύο στελεχών της ΕΕ.

Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την πορεία εκκαθάρισης των "κόκκινων" δανείων, ειδικά για τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των κκ Νταϊσελμπλούμ και Βίζερ με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συμμετέχει σε πάνελ συνεδρίου του Economist που θα γίνει σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αττικής μαζί με τον τέως υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιού.

Η επίσκεψη του κ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα είναι η δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια μετά την "τραυματική" συνάντηση που είχε τον Φεβρουάριο του 2015 με τον τέως υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ ο κ. Βίζερ θα βρεθεί στην Αθήνα για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι επικεφαλής των δύο βασικών θεσμικών οργάνων του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας έρχονται στην Αθήνα έχοντας γνώση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, οπότε και αποχώρησαν.

Συνεπώς, η συζήτηση με την ηγεσία με το υπουργείο Οικονομικών θα περιστραφεί γύρω από την σύνταξη του κρίσιμου προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τους τομείς που έχουν εντοπιστεί να καθυστερούν, όπως οι αλλαγές στο δημόσιο, τις συντάξεις, το φορολογικό, την εκκαθάριση των "κόκκινων" δανείων και οι αποκρατικοποιήσεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση