GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοτζιάς: Να καταδικάζουμε και τις χώρες που τροφοδοτούν τη Βόρεια Κορέα

Την ανάγκη να μην καταδικάζουμε μόνο τη Βόρειο Κορέα αλλά και εκείνες τις χώρες οι οποίες την τροφοδοτούν με γνώση, τεχνολογία και υλικά...


Την ανάγκη να μην καταδικάζουμε μόνο τη Βόρειο Κορέα αλλά και εκείνες τις χώρες οι οποίες την τροφοδοτούν με γνώση, τεχνολογία και υλικά, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών- μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε επί ένα διήμερο στο Ταλίν στο πλαίσιο της εσθονικής Προεδρίας στην Ένωση. Μάλιστα, κατονόμασε τις χώρες αυτές και απέσπασε την υπόσχεση ότι θα εξεταστεί το ζήτημα από την Επιτροπή.

Ο κ. Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, χαρακτήρισε ως παραγωγικό και δημιουργικό το διήμερο των συζητήσεων τόσο τις χθεσινές συνεδριάσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Βόρεια Κορέα μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, όσο και τις σημερινές που εστιάστηκαν στις μεθόδους εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και -στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των υποψηφίων χωρών- στην πρόληψη και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού.

Ειδικότερα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στο συμβούλιο συζητήθηκε η ανάγκη της συμβολής της ΕΕ στην ειρήνη και στη επίτευξη λύσης δύο κρατών, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε αφενός ότι πρέπει «να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη Συρία» και αφετέρου ότι «η ΕΕ θα πρέπει να διατυπώσει μία συνολική άποψη για την περιοχή, σε ζητήματα όπως είναι αυτό της συνοχής της Συρίας και του Ιράκ, καθώς η προστασία των Κούρδων».

Σχετικά με τις μεθόδους εργασίας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπόκεινται στην πολιτική ευθύνη και να μην έχουν τον πρώτο λόγο οι διάφοροι γραφειοκράτες της Επιτροπής, καθότι δεν μπορούν ζητήματα τα οποία συμφωνούνται σε επίπεδο υπουργών να ανακινούνται και να ξανατίθονται από τη σκοπιά κάποιων γραφειοκρατών της ΕΕ. Όσο δε για τα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά», αναφέροντας και μια σειρά από παραδείγματα που καταδεικνύουν το πώς γίνεται η κατάχρησή τους.

Στο πλαίσιο μιας συζήτησης με επίκεντρο τη Βενεζουέλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνδέονται με διπλωματικές ενέργειες και διαμεσολαβήσεις. Μια θέση που την στήριξε και η Πορτογαλία όπως και άλλες χώρες.

Στο Συμβούλιο ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις και με τις χώρες της ανατολικής γειτονίας, όπως επίσης και με τις υποψήφιες χώρες, τέσσερις από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, ενώ στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε διμερές επίπεδο με μία σειρά από υπουργούς και επιτρόπους, όπου κατέστη σαφές κάτω από τι όρους και προϋποθέσεις μπορούν να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες χώρες.

Τέλος, ο κ. Κοζιάς ερωτηθείς σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και τις φωνές που υψώνονται υπέρ της διακοπής της, επισήμανε ότι όντως «υπάρχουν φωνές που μιλάνε για διακοπή και φωνές που μιλάνε για αναβολή, αλλά υπάρχει και μία συμφωνία, πως πρέπει να δούμε με σοβαρότητα το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση