GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι απαντά η εκπρόσωπος της Κομισιόν για ΔΝΤ και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για το ρόλο του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση, ιδίως μετά την επιμονή του για ύπαρξη θέματος αξιολόγ...


Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για το ρόλο του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση, ιδίως μετά την επιμονή του για ύπαρξη θέματος αξιολόγησης του ενεργητικού των τραπεζών, εμμένοντας στην άποψη ότι χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ!
Η αδιανόητη, κατά πολλούς, αυτή απαίτηση του Ταμείου, που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εμπλοκή την τρίτη αξιολόγηση και να θέσει εν αμφιβόλω την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος θεωρεί ότι κατόπιν ενεργειών και του Γιάννη Στουρνάρα η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ φεύγει από το τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη ωστόσο δεν είναι πεισμένα ότι φεύγει οριστικά και το Ταμείο δεν θα επανέλθει! Είναι τέτοια η οργή της Φρανκφούρτης -αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κύκλων- για την απαίτηση αυτή του Ταμείου, που ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας έφτασε να διαρρέει στο “Βήμα της Κυριακής” πως “εάν θέλει να φύγει το ΔΝΤ ας φύγει”.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί μάλιστα πως το ΔΝΤ, σε μια “μάχη εξουσίας” με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα θέσει και δημοσιονομικό θέμα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.
Υπ’ αυτήν την έννοια είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα μετά τις γερμανικές εκλογές και εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθεί, καθώς θα ξεκαθαρίσει ακόμα και εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την απομάκρυνση του Ταμείου (που εξακολουθεί να πιέζει τους ευρωπαίους να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους) δεν αποκλείει η ελληνική κυβέρνηση, όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα κάνει η Άγκελα Μέρκελ για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τις συμμαχίες που θα επιλέξει για το σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις γερμανικές εκλογές.
Στην κυβέρνηση φέρονται ικανοποιημένοι από τη στάση του Γ. Στουρνάρα στην απαίτηση του Ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έστω και αν αποδίδουν τη στάση του στην γενικότερη στάση της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα εκτιμούν πως η στάση του ΔΝΤ δεν σχετίζεται μόνο με την αντίθεση που έχει με τους ευρωπαίους στο θέμα του χρέους, αλλά και με ιδεολογικούς λόγους έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, πάντως, ενισχύουν τις δυνάμεις εκείνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης που θεωρούν ότι θα πρέπει η Αθήνα να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν την αξιολόγηση-στο βαθμό, βεβαίως, που εξαρτάται από αυτή- ώστε να ακυρώσει τα “σενάρια καταστροφής”.
Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, τοποθετήθηκαν μέσω της Realnews την Κυριακή ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και το Σάββατο μέσω των “Ειδήσεων” ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που είχε καλέσει τους υπουργούς “να μην παίζουν κατενάτσιο”.
Η απάντηση της Κομισιόν στο Real.gr
Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιτχαρτ, απαντώντας σε ερώτημα του ανταποκριτή του real.gr στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου, σχετικά με τις πρόσφατες αιτιάσεις του ΔΝΤ.
Η ίδια εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο ότι, "τώρα ως ζήτημα προτεραιότητας θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων", κάτι το οποίο, όπως επεσήμανε περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές. Η Α.Μπράιτχαρτ διευκρίνισε ότι "αυτό το ζήτημα αυτό απασχολεί τις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ".
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και τις πληροφορίες για παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να σχολιάσει.

1 σχόλιο

  1. έξω οι κατοχικοί υπάλληλοι...
    ότι και να πουν ειναι άνευ ουσιας, ειναι για τηλεόραση... ΜΜΕ.. προς 'καρουμπαλο-φόρους πολιτες, αυτα τα πραγματα,
    που κουβαλουν κόκαλα και κρεας, ειναι απόλυτη επιλογη των επικυρίαρχων ΓΕΡΜΑΝΏΝ οποτε ειναι άνευ ουσιας και αξίας ότι και να λενε...
    ΡΕΖΟΥΜΈ οι κατασχεσεις ΞΕΚΊΝΗΣΑΝ ξεκαθαρα πλεον, εχουμε αρπαγή περιουσιών, κατοικιών, αμπελοχώραφα, χρηματα, τιμαλφή... κλπ αλλα, και ότι προλαβαίνουν, τ`αρπαζουν απο τους Ελληνες...
    *** ΕΛΛΑΣ - ΕΤΟς 2017
    χώρα υπό απολυτη κατοχη - Λαος σκλαβωμένος απο έτος 2010 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση