GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετρούν το Έβερεστ να δουν αν... κόντυνε

Οι αρχές του Νεπάλ θα μετρήσουν ξανά το όρος Έβερεστ προκειμένου να διευθετηθεί η διαφωνία που έχει προκύψει για την ψηλότερη κορυφή του...


Οι αρχές του Νεπάλ θα μετρήσουν ξανά το όρος Έβερεστ προκειμένου να διευθετηθεί η διαφωνία που έχει προκύψει για την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, κυρίως αφού σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το μέγιστο ύψος μίκρυνε μετά τον σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα πριν από δύο χρόνια.

Το Νεπάλ, όπου βρίσκεται η οροσειρά των Ιμαλαΐων στην οποία περιλαμβάνονται το Έβερεστ και τα μισά από τα 14 πιο ψηλά βουνά του κόσμου, δεν έχει μετρήσει ποτέ το ύψος της κορυφής της και αναφέρει ότι είναι 8.848 μέτρα, βάσει της μέτρησης του 1954 από την Ινδία.

Πολλοί Δυτικοί ορειβάτες χρησιμοποιούν τη μέτρηση του 1999 από την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία και του Μουσείου Επιστημών της Βοστόνης, βάσει της οποίας η κορυφή του Έβερεστ υψώνεται στα 8.850 μέτρα.

Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας και το 2005 Κινέζοι ορειβάτες και ερευνητές εκτίμησαν το ύψος του στα 8.844 μέτρα.

Ο Γκάνες Πράντας Μπάτα, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ερευνών της κυβέρνησης του Νεπάλ, δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί μια αποστολή για να λύσει τη διαφωνία.

«Αναπτύσσουμε τώρα τη μεθοδολογία για τη μέτρηση, η οποία θα συζητηθεί με διεθνείς εμπειρογνώμονες και οι συμβουλές τους θα ενσωματωθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο μας θα συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και θα είναι διεθνώς αποδεκτή», τόνισε ο Μπάτα.

«Αν οι καιρικές συνθήκες στο βουνό είναι καλές, θα ξεκινήσουμε τη δουλειά κατά την καλοκαιρινή ορειβατική περίοδο ή το φθινόπωρο του 2018», δήλωσε ο Άνιλ Μαρασίνι, ένας άλλος αξιωματούχος της ίδιας υπηρεσίας.

Οι αρχές του Νεπάλ επεσήμαναν ότι θέλουν να καθορίσουν αν ο σεισμός 7,8 βαθμών του Απριλίου του 2015 επηρέασε το ύψος της οροσειράς.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση