Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

  Ισπανία: Προσφυγή της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Καταλωνίας


  Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενός νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.
  «Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει άκυρες και χωρίς αποτελέσματα τις συμφωνίες που υιοθετήθηκαν», ανακοίνωσε στη Μαδρίτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, αναφερόμενη στην εγγραφή του νόμου στην ημερήσια διάταξη του καταλανικού κοινοβουλίου. Το χαρακτήρισε «πραξικοπηματική ενέργεια», αντάξια «δικτατορικών καθεστώτων».
  Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Καταλωνίας απoφάσισε να θέσει στην ημερήσια διάταξή του την ψηφοφορία για τον νόμο που επιτρέπει τη διοργάνωση την 1 Οκτωβρίου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
  Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι 72 βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας ψήφισαν υπέρ της εγγραφής αυτού του κειμένου στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, ενώ 60 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν από την ψηφοφορία, που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.
  «Η ψηφοφορία αυτή αντιτάσσεται στα δικαιώματά μας ως βουλευτών», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μιγκέλ Ιθέτα, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
  Προηγουμένως, στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν οργισμένοι τους ελιγμούς των αυτονομιστών προκειμένου να περιορίσουν τις συζητήσεις.
  Έτσι το κείμενο θα εξεταστεί «επειγόντως» σήμερα, χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής στο «Συμβούλιο νομοθετημένων εγγυήσεων», ένα όργανο που αποφαίνεται για τη νομιμότητα των νόμων πριν από την υιοθέτησή τους.
  Η τελική ψηφοφορία αναμένεται το απόγευμα.
  Πηγή: ΑΜΠΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Ισπανία: Προσφυγή της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Καταλωνίας Rating: 5 Reviewed By: Press- gr