GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε κατάσταση πανικού λόγω Ίρμα οι κάτοικοι της Φλόριντα - Άδειασαν σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα σήμερα, στην προσπάθειά το...


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα σήμερα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τον ισχυρό τυφώνα Ίρμα που έχει ήδη σπείρει την καταστροφή στην Καραϊβική, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 17 νεκρούς.

Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.

Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Ο τυφώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η Ίρμα, που έχει εξασθενίσει ελαφρά και πλέον θεωρείται κυκλώνας κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα), έχει φτάσει στην Κούβα και στη συνέχεια αναμένεται ότι θα πλήξει τις Μπαχάμες, πριν κατευθυνθεί βορειότερα, στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

"Ο τυφώνας έχει επικές διαστάσεις, είναι ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε δει ποτέ. Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από την πορεία του, αν είναι δυνατόν" ήταν η έκκληση που απηύθυνε και πάλι σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους κατοίκους της Φλόριντας. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας τους κάλεσε επίσης "να ετοιμαστούν για την εκκένωση σύντομα".

Όμως, μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα. Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες, επικρατούσε ερημιά και πολλά καταστήματα είχαν ήδη κλείσει. Η Ίρμα ενδέχεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. "Ελπίζω ότι θα έρθει από τα νότια και θα μείνει εκεί, σε διαφορετική περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα", είπε ο 67χρονος ιδιοκτήτης ενός κλαμπ.

Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) "το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό".

Με διακοπές ρεύματος απειλείται η Φλόριντα

Ο τυφώνας Ίρμα απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, επισήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

«Όλοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Έρικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για μια διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.

Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Ο τυφώνας Ίρμα θέτει πολύ μεγαλύτερη απειλή για το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα σε σύγκριση με τον κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, διότι η Ίρμα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να οδηγήσουν στο κλείσιμο πυρηνικών και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

«Αυτή η καταιγίδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο όσον αφορά την ισχύ και το μέγεθός της. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και πιθανόν θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τμήματα του δικτύου εξυπηρέτησης μας» σημείωσε ο Σιλάγκι, που προειδοποίησε επιπλέον ότι οι άνεμοι που αναμένονται θα μπορούσαν να ξηλώσουν τους στύλους ηλεκτροδότησης.

Η απειλή του τυφώνα είναι τέτοια που η FPL σχεδιάζει να κλείσει τους δύο πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς της.

Μία από τις πυρηνικές της μονάδες, η Turkey Point, βρίσκεται νότια του Μαϊάμι κοντά στο νότιο άκρο της Φλόριντας, πλησίον της περιοχής που η Ίρμα αναμένεται να πλήξει νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση