Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

  Ο Κουρουμπλής ενημερώνει την Ειδική Επιτροπή στη Βουλή για τον Σαρωνικό: Ήμασταν άτυχοι - ΒΙΝΤΕΟ


  Τους κυβερνητικούς βουλευτές που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ενημερώνει σήμερα, από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού.

  Νωρίτερα, ο Υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε ως "ατυχία" τη νυχτερινή βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», εξαίροντας τις προσπάθειες απορρύπανσης που φέρνουν άμεσα αποτελέσματα και επισημαίνοντας ότι ερευνώνται όλα τα στοιχεία για την απόδοση ευθυνών.

  "Το λιμενικό στις 5:20 το πρωί είχε λάβει σήμα για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος και έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Η ατυχία του όλο εγχειρήματος είναι πως το πλοίο βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ και όχι πετρέλαιο", σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

  Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως "Τώρα είμαστε στο σημείο της αναμέτρησης με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απορρύπανσης. Η προσπάθεια έχει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και ξανασημειώνω πως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πουθενά χημικά. Σε έναν μήνα θα κάνουμε την πρώτη ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας".

  Σε ερώτηση αναφορικά με την απόδοση ευθυνών ο Υπουργός τόνισε: "Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία.

  Καταθέτουμε άμεσα τροπολογία πλου, η οποία θα περιορίζει την διάρκεια ζωής των αντίστοιχων πλοίων".

  Ο κ. Κουρουμπλής αναφορικά με τις έρευνες σημείωσε πως οι αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν το συμβάν από την πρώτη ημέρα. "Ήμασταν εξαιρετικά άτυχοι, γιατί το πλοίο βούλιαξε νύχτα και μετέφερε μαζούτ. Το πλοίο βούλιαξε στις 3 τα ξημερώματα και οι εργασίες ολοκλήρωσης τοποθέτησης των φραγμάτων έγινε στις 10 παρά 20 στις 10 ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου. Τη Δευτέρα το πρωί είχε περιοριστεί στο 95%. Από τις 3 μέχρι να τοποθετηθούν τα φράγματα υπήρχε διαρροή οπότε και ναι δημιουργήθηκε πετρελαιοκηλίδα μεγάλης έκτασης.

  Ο Υπουργός δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το πότε έφυγε για Λονδίνο και ποια ώρα και αρκέστηκε στο να σημειώσει «αυτό που έπρεπε να κάνω το έκανα».

  Ο Δήμαρχος Γλυφάδας παρεμβαίνοντας σημείωσε πως «ειδικά τις πρώτες ημέρες δεν κοιμηθήκαμε λεπτό και καταθέσαμε την ψυχή μας για να μην μαυρίζουν από πετρέλαιο οι περιοχές μας. Ενημερώθηκα την Τετάρτη το πρωί από τον λιμενάρχη Σαρωνικού και την Τετάρτη το βράδυ μιλήσαμε με τον Υπουργό. Όλη η Ελλάδα μπορεί να με βρει στο κινητό μου».

  Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε επίσης οι 1819 τόνοι πετρελαίου που μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο είχαν φορτωθεί παρουσία τελωνειακών αρχών από τα ΕΛΠΕ αλλά άφησε αιχμές για το πρότερο "επιχειρηματικό βίο" της πλοιοκτήτριας εταιρείας χωρίς παρά ταύτα να μπει σε λεπτομέρειες.

  Σε ερώτηση για το εάν τελικώς υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως "εάν αποδειχθεί πως υπάρχει πολιτική ευθύνη είμαι εδώ για να την αναλάβω".

  Υπογραμμίζεται επίσης πως η Πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από επιστολή βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναγκάστηκε να προσκαλέσει τελικώς όλους τους δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα κάτι το οποίο αρχικώς δεν είχε γίνει.

  Δείτε το απόσπασμα:

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Ο Κουρουμπλής ενημερώνει την Ειδική Επιτροπή στη Βουλή για τον Σαρωνικό: Ήμασταν άτυχοι - ΒΙΝΤΕΟ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr