Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

  Κόντρα Ποταμιού - Περιφέρειας Αττικής για τη ρύπανση στον Σαρωνικό


  «Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020 προέβλεπε ποσό 155.546.875€ για την εφαρμογή δράσεων στον άξονα προτεραιότητας 6, στον οποίο περιλαμβάνονται και δράσεις για τη “Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, εξαπολύοντας επίθεση στην Περιφέρεια Αττικής, όσον αφορά στη ρύπανση του Σαρωνικού μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

  «Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορούσαν να ενταχθούν παρεμβάσεις στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας μόλυνσης από στερεούς και υγρούς ρυπαντές (πχ υδρογονάνθρακες). Μοναδικός δικαιούχος του Προγράμματος ορίστηκε με απόφαση της Πρώτης Επιτροπής Παρακολούθησης, τον Ιούλιο 2014, η Περιφέρεια Αττικής», προσθέτει το Ποτάμι και τονίζει ότι «στο ίδιο πρόγραμμα προβλεπόταν επίσης, η δυνατότητα αγοράς συστημάτων άμεσης παρέμβασης για τον καθαρισμό των θαλάσσιων περιοχών των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Εάν η Περιφέρεια προχωρούσε εγκαίρως στην αξιοποίηση του προγράμματος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί σχέδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με βάση τα συστήματα καθαρισμού, που θα εξασφάλιζαν οι παράκτιοι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής με τους πόρους του Προγράμματος». «Από τα μαύρα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα στις παραλίες της Αττικής, είναι φανερό ότι η ΣΥΡΙΖΑϊκή ανικανότητα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της περιφέρειας», σημειώνει, καταλήγοντας η ανακοίνωση.

  Η Περιφέρεια Αττικής απάντησε στο Ποτάμι, κάνοντας λόγο για ψευδή ανακοίνωση και αναλήθειες.

  «Η ανακοίνωση αυτή ήλθε ύστερα από αναφορά, την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, του πρώην βουλευτή του, κ. Καρκατσούλη, περί δήθεν ύπαρξης ευρωπαϊκού προγράμματος για την προμήθεια ειδικής απορρυπαντικής τεχνολογίας από την Περιφέρεια Αττικής, για τις ανάγκες των δήμων, από τον Ιούλιο του 2014. Παρότι ο κ. Καρκατσούλης ενημερώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής για το ανυπόστατο των δηλώσεών του, το Ποτάμι όχι μόνο τις υιοθέτησε αλλά τις αναπαραγάγει με επίσημη ανακοίνωση!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

  Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:

  Με αφορμή το πρόσφατο θαλάσσιο περιβαλλοντικό ατύχημα, το Ποτάμι εξέδωσε ψευδή ανακοίνωση σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, υπό τον αναληθή και παραπλανητικό τίτλο: «Η περιφέρεια Αττικής είχε από το 2014 τους πόρους για αντιμετώπιση περιστατικών μόλυνσης».

  Η ανακοίνωση αυτή ήλθε ύστερα από αναφορά, την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, του πρώην βουλευτή του, κ. Καρκατσούλη, περί δήθεν ύπαρξης ευρωπαϊκού προγράμματος για την προμήθεια ειδικής απορρυπαντικής τεχνολογίας από την Περιφέρεια Αττικής, για τις ανάγκες των δήμων, από τον Ιούλιο του 2014. Παρότι ο κ. Καρκατσούλης ενημερώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής για το ανυπόστατο των δηλώσεών του, το Ποτάμι όχι μόνο τις υιοθέτησε αλλά τις αναπαραγάγει με επίσημη ανακοίνωση!

  Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας υπογραμμίζουμε ότι:

  1. Τον Ιούλιο του 2014 που ανέφερε ο κ. Καρκατσούλης δεν υπήρχε εγκεκριμένο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, αφού όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014. Ειδικότερα το ΠΕΠ Αττικής εγκρίθηκε με την απόφαση C(2014) 10170 στις 18.12.2014. Η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε τον κ. Καρκατσούλη για τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τον τρόπο αναζήτησης σε αυτά επιλέξιμων δράσεων.

  2. Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία αναφορά, όπως ισχυρίζεται το Ποτάμι, σε «συστήματα άμεσης παρέμβασης για τον καθαρισμό των θαλάσσιων περιοχών». Η επινόηση αυτή του Ποταμιού δεν είναι επιλέξιμη δράση για χρηματοδότηση από κανένα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 -2020 και φυσικά ούτε από το ΠΕΠ Αττικής!

  3. Ο προϋπολογισμός των 155.546.875 εκ. € στον οποίο αναφέρεται το Ποτάμι, αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό του Άξονα Προτεραιότητας 6 του εγκεκριμένου ΠΕΠ Αττικής και ο οποίος διατίθεται για δράσεις διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, παροχής πόσιμου νερού, έργα πολιτισμού και πολεοδομικές παρεμβάσεις εντός αστικού ιστού (αποκλειστικά για τους Δήμους στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων).

  4. Η αναφορά στην αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων, που επίσης επικαλείται η ανακοίνωση του Ποταμιού, αφορά τις ολοκληρωμένες χωρικές (πολεοδομικές) παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν από τις αστικές αρχές (Δήμοι) στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η προφανής, ερασιτεχνική ηλεκτρονική λεκτική αναζήτηση παρεμφερών με τη ρύπανση όρων στο ΠΕΠ Αττικής, από μαθητευόμενους συμβούλους του Ποταμιού, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Είναι προφανές ότι αγνοούν τις βασικές αρχές λειτουργίας του ΕΣΠΑ.

  5. Οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και ως εκ τούτου ουδεμία πρόσκληση δύναται να εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής για συστήματα άμεσης παρέμβασης για τον καθαρισμό των θαλασσίων περιοχών. Είναι προφανές ότι το Ποτάμι αγνοεί τι εννοείται ως παρέμβαση για τον καθαρισμό των θαλασσίων περιοχών, αδυνατεί να καταλάβει πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός και αποδεικνύεται ότι αγνοεί το σχετικό νομικό πλαίσιο.

  Σημειώνεται τέλος, ότι η τελευταία αυτή ανακοίνωση αποτελεί την τρίτη, άκρως αποτυχημένη, απόπειρα του Ποταμιού, να ασχοληθεί σοβαρά με ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής, μετά την περσινή παρέμβασή του για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική αλλά κι εκείνη που αφορούσε την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Κόντρα Ποταμιού - Περιφέρειας Αττικής για τη ρύπανση στον Σαρωνικό Rating: 5 Reviewed By: Press- gr