GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: «Ανάγκη να ξαναβρεί η ΕΕ τον δρόμο της και να δικαιώσει την αποστολή της»

Στο κοινό όραμα που μοιράζονται Ελλάδα και Πορτογαλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπ...


Στο κοινό όραμα που μοιράζονται Ελλάδα και Πορτογαλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του μαζί με τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο Μουσείο της Ακροπόλεως, όπου παρέθεσε δείπνο.
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. ντε Σόουζα «για όλη τη συμπόρευση σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς» υπογράμμισε ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναβρεί τον δρόμο της και να δικαιώσει την αποστολή της.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος προσκάλεσε τον Πορτογάλο ομόλογό του, να επισκεφθεί σύντομα και επισήμως την Αθήνα για να του ανταποδώσει τη θερμή φιλοξενία, που του επιφύλαξε κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία και υπογράμμισε «Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας αποτελούν τον πιο εμβληματικό χώρο, μέσα στον οποίο -και ενόψει της συνάντησής μας με τους ομολόγους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου- μπορούμε και πρέπει να εμπνευσθούμε ως προς το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «εδώ έχει τα θεμέλια του ο πρώτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο πυλώνας του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, ο οποίος κληροδότησε στην Ευρώπη και στη Δύση την ελευθερία του δημιουργικού πνεύματος και τις αρχές της δημοκρατίας».
Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτός ο πυλώνας βρήκε τη φυσική του συνέχεια αφενός μέσα από τη θεσμική κληρονομιά της αρχαίας Ρώμης, την κληρονομιά του νόμου και του κράτους δικαίου και, αφετέρου, μέσα από την παρακαταθήκη της χριστιανικής διδασκαλίας, η οποία "χάραξε" στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα κορυφαία ανθρωπιστικά του χαρακτηριστικά, εκείνα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και πρωτίστως της κοινωνικής δικαιοσύνης, που τόσο έχουμε ανάγκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, λέγοντας πως «είναι πράγματι μία συμβολική στιγμή αυτή, γιατί βρισκόμαστε εδώ, στην αρχή της ιστορίας, της μεγάλης και πλούσιας ιστορίας της Ευρώπης. Εδώ στην Ελλάδα, στην Αθήνα, δίπλα στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη. Και είναι μία ξεχωριστή στιγμή γιατί είναι τόσο συναισθηματική όσο και ορθολογιστική». Όπως διευκρίνισε «συναισθηματική γιατί αισθανόμαστε ότι εδώ είναι οι ρίζες μας, οι ευρωπαϊκές μας ρίζες. Βεβαίως, υπάρχει και η Ρώμη και η δική της η επιρροή μέσα στους αιώνες με τη μακρά της ιστορία, αλλά οι ρίζες μας είναι εδώ. Και ορθολογιστική, επειδή όλα όσα αξίζουμε και πιστεύουμε οι Ευρωπαίοι και χρειαζόμαστε είναι μια έννοια, ενότητα και διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς».
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Πορτογαλίας, τόνισε πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα, πόσο σημαντική είναι η Πορτογαλία, πόσο σημαντικός είναι ο Νότος για την Ευρώπη. «Αλλά την ίδια στιγμή, έχουμε και ένα πολυμερές όραμα για την Ευρώπη: Θέλουμε να είμαστε δυνατοί στο οικονομικό επίπεδο αλλά επίσης και σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, και να έχουμε την υποστήριξη των λαών μας. Και αυτό προϋποθέτει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος πρόνοιας. Και βεβαίως ελευθερία και δημοκρατία. Όλα μαζί» υπογράμμισε.
Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, ότι στην επικείμενη συνάντηση των μη εκτελεστικών Προέδρων της ΕΕ στη Μάλτα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, όπως το κράτος πρόνοιας, το οποίο είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό. «Αλλά την ίδια στιγμή θα συζητήσουμε και την κατάσταση στη Μεσόγειο, με το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων. Και σήμερα είχαμε καλά νέα, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί. Οι άνθρωποι πρέπει να τον δεχθούν. Δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι μια Αρχή, μια συνταγματική Αρχή στην Ευρώπη. Τη γνωρίζουμε» τόνισε ο Πορτογάλος Πρόεδρος.
Καταλήγοντας, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τους Ευρωπαίους, γιατί δεν έχει νόημα να χτίζουμε μια Ευρώπη χωρίς αυτούς. «Η Ευρώπη δεν είναι απλά και μόνον οι Πρόεδροί της και οι Πρωθυπουργοί της, τα κόμματα ή τα συνδικάτα. Όχι. Είναι βασικά και κυρίως οι Ευρωπαίοι, οι πολίτες που εργάζονται και θέλουν μια καλύτερη Ευρώπη. Για εκείνους είμαστε Πρόεδροι στις χώρες μας, όχι για το δικό μας καλό, αλλά για το δικό τους καλό. Και είναι τόσο ωραία να το αισθανόμαστε αυτό εδώ! Σ' αυτό το μέρος, σ' αυτήν την όμορφη πόλη, σ' αυτήν την πανέμορφη χώρα».
Ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στην επετειακή εκδήλωση των 10 ετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σούνιο. Σε αυτήν συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση