GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το μήνυμα-μαχαιριά σε Τραμπ: Το “αιχμάλωτο” αγόρι στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα δυνατό μήνυμα για τη μετανάστευση. Η φωτογραφία με ένα νεαρό αγόρι που κοιτάζει πάνω από το τείχος, το οποίο χωρίζει τη κομητεία Σαν...


Ένα δυνατό μήνυμα για τη μετανάστευση. Η φωτογραφία με ένα νεαρό αγόρι που κοιτάζει πάνω από το τείχος, το οποίο χωρίζει τη κομητεία Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ από το Μεξικό, υψώνεται λίγο πάνω από 21 μέτρα. Το έργο είναι ορατό μόνο από την πλευρά του αμερικανικού εδάφους και είναι η πρώτη εγκατάσταση του καλλιτέχνη JR στο Μεξικό.

Ο JR βασίστηκε σε μια φωτογραφία του αγοριού ενός έτους που ζει με τη μητέρα του και τους παππούδες του στο Τεκάτε. «Αναρωτήθηκα, αυτό το παιδί ανησυχεί για όσα πρόκειται να συμβούν; Τι να σκέφτεται; Όταν είσαι ενός έτους δεν βλέπεις το σύνορο ή ποια πλευρά είναι καλύτερη. Εμείς καταλαβαίνουμε τους υπαινιγμούς, τι αντιπροσωπεύει, τι διαχωρίζει, αλλά για ένα παιδί δεν είχα την απάντηση», σχολίασε στους New York Times.

Όπως εξηγεί, η ιδέα για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση τού ήρθε σ' ένα όνειρο. «Ορισμένοι ονειρεύονται κόσμους-αποκυήματα της φαντασίας, εγώ ονειρεύομαι για τείχη», λέει ο JR. Ένα χρόνο μετά το όνειρο κι ενώ έψαχνε το κατάλληλο σημείο για το πρότζεκτ του, είδε αυτό το σπίτι στο Τεκάτε κοντά στο τείχος. Χτύπησε την πόρτα για να ρωτήσει τους ιδιοκτήτες αν συμφωνούν να στήσει εκεί το έργο του. Φεύγοντας, σκέφτηκε μάλιστα πως το αγόρι που ζούσε εκεί τού θύμιζε εκείνο που είχε δει στο όνειρό του.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών. Το νέο πρότζεκτ μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει το πρόγραμμα DACA, που προέβλεπε την χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε όσους είχαν μπει στις ΗΠΑ παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

«Ο κόσμος πάντα θα μεταναστεύει. Όταν χτίσαμε τείχη, ο κόσμος έφτιαξε τούνελ. Όταν αποκλείσαμε μέρη, πήγαν από το νερό. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των ανθρώπων που μεταναστεύουν. Εννοείται πως αυτό πρέπει να ρυθμιστεί», λέει ο JR και καταλήγει: «Για μένα τα κλειστά σύνορα είναι εκτός συζήτησης. Ως καλλιτέχνης, προσπαθώ να δίνω προοπτική. Για αυτό το μικρό παιδί, δεν υπάρχουν τείχη και σύνορα».

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση