GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο Λονδίνο

Η βρετανική αστυνομία συνεχίζει σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης, την ευθύνη για την...


Η βρετανική αστυνομία συνεχίζει σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και κατά την οποία 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα, η επίθεση –η πέμπτη μέσα σε έξι μήνες στη Βρετανία– σημειώθηκε την Παρασκευή σε βαγόνι συρμού του μετρό σε ώρα αιχμής, γύρω στις 08:20 (10:20 ώρα Ελλάδας), στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, που βρίσκεται σε μια πλούσια συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου.

«Αναζητούμε τους υπόπτους», δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της πρωτεύουσας, Μαρκ Ρόουλεϊ. Η έρευνα έχει σημειώσει «πράγματι πρόοδο», δήλωσε.

«Κάποιος τοποθέτησε αυτό τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο μετρό. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί ως προς το ποιος είναι και για πιθανούς συνεργούς», διευκρίνισε.

«Ένα ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη» για τον εντοπισμό του ή των δραστών της επίθεσης, είχε δηλώσει προηγουμένως στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Ο Ρόουλεϊ έκανε λόγο για «έκρηξη» που προκλήθηκε από «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό». Τα απομεινάρια της βόμβας εξετάζονται από τους επιστήμονες, πρόσθεσε.

Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο χρονοδιακόπτης της βόμβας δεν λειτούργησε.

Την ευθύνη για την επίθεση, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με ανακοινωθέν που διένειμε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δώδεκα ώρες μετά την επίθεση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού αυξάνεται από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», κάτι που σημαίνει πως μια επίθεση είναι «επικείμενη».

Το επίπεδο συναγερμού είχε αυξηθεί σε «κρίσιμο» τον Μάιο μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ (βόρεια) και στη συνέχεια επανήλθε στο «σοβαρό», που σημαίνει «υψηλή πιθανότητα» επίθεσης.

Συνολικά 1.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί «σε όλη τη χώρα», διευκρίνισε ο Μαρκ Ρόουλεϊ.

Στον τελευταίο απολογισμό τους, χθες, οι υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι 29 τραυματίες νοσηλεύονται, «η πλειονότητα» για εγκαύματα, σύμφωνα με το Ρόουλεϊ. Κανείς δεν φέρει σοβαρά τραύματα.

Η Τερέζα Μέι εκτίμησε πως «ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές», μετά την επείγουσα σύγκληση του μικρού υπουργικού συμβουλίου χθες το απόγευμα.

«Ήταν μια τεράστια έκρηξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, κοντά στον σταθμό, ο Τσάρλι Κρέιβεν, ο οποίος ετοιμαζόταν να πάρει το μετρό για να πάει στη δουλειά του την ώρα της επίθεσης. «Παίρνουμε το μετρό κάθε πρωί (…) Κανείς δεν θα σκεφτόταν ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο εδώ».

Ο Πίτερ Κρόουλι είπε πως είδε μια «μπάλα φωτιάς» και ανήρτησε στον λογαριασμό του στο τουίτερ φωτογραφίες που τον δείχνουν με εγκαύματα στο πρόσωπο.

«Ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλον», καθώς έτρεχαν να φύγουν από τον σταθμό, δήλωσε η εκπαιδευτικός Σάλι Φόλντινγκ, 51 ετών.

Η περιοχή γύρω από τον σταθμό του μετρό, που είναι συνήθως ήρεμη, εκκενώθηκε για ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου καταδίκασε «τους αχρείους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία για να μας πλήξουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας».

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε στο Twitter τους «αποτυχημένους» τρομοκράτες λέγοντας ότι ήταν στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιαρντ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Τερέζα Μέι η οποία απάντησε ζητώντας να «μην διατυπώνονται εικασίες για μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η Βρετανία επλήγη τους τελευταίους μήνες από ένα κύμα επιθέσεων, στο πλαίσιο του πολλαπλασιασμού των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

Τον Μάιο, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε με αυτοσχέδια βόμβα στην έξοδο μιας συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

Έπειτα από ένα μήνα, τρομοκράτες που επέβαιναν σε ένα φορτηγάκι έπεσαν πάνω σε περαστικούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν πολλούς, σκοτώνοντας οκτώ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση