Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

  Η εισαγγελία της Καταλονίας ζητά από την αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος


  Η εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε σήμερα την αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση, αλλά έχει απαγορευτεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών, "Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (...) θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος".

  Η εισαγγελία ζητά μεταξύ άλλων να κατασχεθούν "οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι, τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους", τα εκλογικά φυλλάδια, άλλα ενημερωτικά μέσα καθώς και "κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος".

  Η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d'Esquadra, δεδομένου ότι η εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, από την οποία εξαρτώνται άμεσα. "Η Mossos βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες, όχι μερικούς", δήλωσε το πρωί στην ισπανική τηλεόραση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά.

  Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ από την πλευρά του, ζήτησε "να αφήσουν ήσυχη τη Mossos", σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Rac1. "Η βασική δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων (...) Αυτή είναι η προτεραιότητά τους, η αστυνομία δεν ασκεί πολιτική", τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να δώσει αντίθετες εντολές στους Καταλανούς αστυνομικούς.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Πηγή φωτο: EPA-EFE/Toni Albir

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Η εισαγγελία της Καταλονίας ζητά από την αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος Rating: 5 Reviewed By: Press- gr