GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός: Αν η κυβέρνηση μπλοκάρει την επένδυση θα είναι νομικά εκτεθειμένη

Στα όρια της υπομονής της, σχετικά με την πολύπαθη επένδυση στη Χαλκιδική, πλησιάζει η Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της «Ελληνικός Χρ...


Στα όρια της υπομονής της, σχετικά με την πολύπαθη επένδυση στη Χαλκιδική, πλησιάζει η Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπερνς, που ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο, αν η κυβέρνηση μπλοκάρει οριστικά την επένδυση «θα είναι νομικά εκτεθειμένη απέναντί μας» και θα υπάρξουν αγωγές.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη οδό για να πάρουμε τις απαραίτητες άδειες και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Μπερνς, από τα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός» στο κέντρο της Αθήνας. «Αν όμως δεν μπορούν οι διαφορές μας με την κυβέρνηση να επιλυθούν με φιλικό τρόπο, θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων μας».

Καμία βελτίωση

Θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζει την επένδυση; «Κάθε φορά που βλέπω τον κ. Σταθάκη μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να προχωρήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι τα λόγια του δεν είναι συνεπή με τις πράξεις. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την ατζέντα του Πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί δημοσίως και σθεναρά να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα σας αυτήν την εβδομάδα που με ενθουσίασε. Ο κ. Τσίπρας έλεγε στους υπουργούς του ότι πρέπει να περιορίσουν τη γραφειοκρατία και τα ανούσια πράγματα που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από το να απογειωθούν. Σκέφθηκα ότι αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε – αλλά συνεχίζουμε να μη βλέπουμε κάποια βελτίωση».

Ο κ. Μπερνς αποκαλύπτει μάλιστα ότι, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει για να υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

«Με ενθαρρύνουν πολύ τα πράγματα που λέει ο κ. Τσίπρας και θα ήθελα πολύ την ευκαιρία να καθίσω μαζί του να τα συζητήσουμε», λέει.

Ο επικεφαλής της καναδικής πολυεθνικής μιλάει πιο θετικά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει δημοσίως, τόσο υπέρ του κλάδου, όσο και υπέρ της δικής μας επένδυσης. Και η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να μας υποστηρίζει πολιτικά, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πόσο σημαντική είναι η περίπτωση της Eldorado Gold για τους διεθνείς επενδυτές που σκέφτονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα; «Πολύ σημαντική. Αν δείτε τους επενδυτές στη δική μας εταιρεία, είναι μεγάλα ονόματα, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη. Η όρεξη για επενδύσεις σε άλλους τομείς στην Ελλάδα υπάρχει – αλλά οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά τις συνθήκες στις οποίες έχουμε βρεθεί εμείς και τους κινδύνους που η περίπτωσή μας αναδεικνύει».

Ο κ. Μπερνς ανατρέχει στο ιστορικό της δραστηριότητας της εταιρείας του στην Ελλάδα. «Δαπανήσαμε πάνω από δύο δισ. δολάρια για να αποκτήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και έχουμε δαπανήσει άλλο ένα δισ. για την ανάπτυξή τους», λέει.

«Και τα δύο θα έπρεπε να λειτουργούν σήμερα. Η Ολυμπιάδα είναι ουσιαστικά έτοιμη – οι κατασκευαστικές δραστηριότητες έχουν ολοκληρωθεί και γίνονται δοκιμές. Το κατασκευαστικό έργο στις Σκουριές έχει ολοκληρωθεί κατά 60%. Ο αρχικός μας προγραμματισμός προέβλεπε να δαπανήσουμε φέτος 190 εκατ. δολάρια στις Σκουριές. Στα μέσα του έτους, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το ποσό αυτό στα 85 εκατομμύρια, γιατί δεν έχουμε μία απλή άδεια που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε. Αμφότερα τα εγχειρήματα πλήττονται από τη μη έγκαιρη αδειοδότηση.

Πρόκειται για άδειες ρουτίνας, που δεν θα έπρεπε να παίρνουν τόσο χρόνο για να εγκριθούν».

Η επένδυση στη Χαλκιδική «είναι πολύ μεγάλο μέρος της επιχείρησής μας», σημειώνει, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να «έχουν τεράστια επίδραση» στην τιμή της μετοχής της Eldorado Gold (η επένδυση της εταιρείας στη Χαλκιδική «απασχολεί μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου από οτιδήποτε άλλο», αναφέρει). «Η μετοχή μας έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της σε σχέση με τις αρχές του έτους», αναφέρει (σ.σ.: σε βάθος πενταετίας η πτώση της τιμής ξεπερνά το 85%).

Ανησυχία των μετόχων

Το άλλο γεγονός, προσθέτει, που είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής είναι «οι πολλαπλές ανακοινώσεις περί δυνητικής προσφυγής της κυβέρνησης στη διαδικασία της διαιτησίας». Αυτό έχει δημιουργήσει «ανησυχία και φόβο στους μετόχους μας».

Όπως αναφέρει ο κ. Μπερνς, «δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα επισήμως ότι θα προχωρήσει η διαιτησία, ούτε έχει υπάρξει κάποια προκαταρκτική συζήτηση, όπως είθισται, επί του προβλήματος που υπάρχει, για να δούμε αν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διαιτησία». Αντ’ αυτού, σημειώνει, έχουν υπάρξει τρία δελτία Τύπου από το αρμόδιο υπουργείο, «το τελευταίο από τα οποία ανακοίνωνε ότι η διαδικασία θα ξεκινούσε στις 31 Αυγούστου».

Αυτή η ημερομηνία παρήλθε «χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε ποιο είναι το αντικείμενο της διαιτησίας», λέει έκπληκτος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold (ο κ. Σταθάκης έχει θέσει ως νέα διορία την 15η Σεπτεμβρίου).

«Σήμερα μπορώ να σας πω ότι δεν έχω υπ’ όψιν μου κάποιο εκκρεμές ζήτημα, που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτών των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων. Εν τω μεταξύ, έχουμε κερδίσει 18 υποθέσεις στο ανώτατο δικαστήριο [σ.σ.: το Συμβούλιο της Επικρατείας]. Είναι γελοία η κατάσταση!»

Δεδομένων των πολύμηνων καθυστερήσεων, αλλά και των βαρύτατων επιθέσεων (για απάτη, εσωτερική πληροφόρηση, ξέπλυμα κ.ο.κ.) από υπουργούς της κυβέρνησης, υπήρξαν σκέψεις να κινηθεί η εταιρεία πιο επιθετικά – για παράδειγμα, προσφεύγοντας πρώτη στη διαιτησία;

«Θέλουμε να έχουμε μία καλή εταιρική σχέση με το ελληνικό κράτος. Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή, και θα συνεχίσουμε να δείχνουμε υπομονή», απαντά. Σχετικά με τις επιθέσεις των υπουργών, λέει ότι «έχουν λάθος πληροφορίες» και τους ενθαρρύνει να τα συζητήσουν με τον ίδιο και τα στελέχη της εταιρείας: «Δεν μου τα έχουν θέσει ποτέ στις συναντήσεις μας».

Στον κλάδο επί 39 χρόνια

Ο Τζορτζ Μπερνς ξεκίνησε την καριέρα του στον εξορυκτικό κλάδο στην Anaconda το 1978. Έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στην Centerra Gold και, μέχρι τα τέλη του 2016, στην Goldcorp. Ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Eldorado Gold στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Έκτοτε, έχει ταξιδέψει οκτώ φορές στην Ελλάδα, αναζητώντας λύσεις για να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στη Χαλκιδική. Είχε επίσης έλθει μία ακόμα φορά τον Μάρτιο μαζί με τον προκάτοχό του, Πολ Ράιτ.

Έχουμε ισχυρή τοπική στήριξη

Ό,τι κι αν έχει συμβεί στις δικαστικές αίθουσες, οι τοπικές αντιδράσεις κατά της «Ελληνικός Χρυσός» συνεχίζονται. Μπορεί ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα να ευδοκιμήσει όταν αντιμετωπίζει την τόσο έντονη αντίθεση μερίδας του τοπικού πληθυσμού;

Ο κ. Μπερνς τονίζει κατ’ αρχάς ότι «έχουμε πολύ ισχυρή τοπική στήριξη», ενώ είναι «ελάσσονες» οι δυνάμεις που τάσσονται κατά της επένδυσης.

«Κοιτάξτε, εργάζομαι στον κλάδο των εξορύξεων εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Σε κάθε περιοχή του κόσμου όπου έχω εργαστεί υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολογικά αντίθετοι στις εξορύξεις. Μία καλή εταιρεία, όπως η δική μας, συνομιλεί με τα άτομα και προσπαθεί να βρει λύση στα ζητήματα που θέτουν. Αλλά υπάρχουν άτομα που δεν θα στηρίξουν τα ορυχεία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Συνήθως, όταν είναι πλέον σαφές ότι οι ενστάσεις [σ.σ.: των πολέμιων των ορυχείων] δεν έχουν βάση, η δημόσια διοίκηση και η κυβέρνηση επιτρέπουν στην εταιρεία να λειτουργήσει».

Γιατί δεν συμβαίνει αυτό στην ελληνική περίπτωση; Είναι πολιτικοί οι λόγοι;

«Δεν μπορώ να το πω αυτό. Αλλά είναι πολύ απογοητευτικό αυτό που συμβαίνει».

Οι επικριτές της εταιρείας επιμένουν, πάντως, ότι η μέθοδος μεταλλουργίας της ακαριαίας τήξης (flash smelting) είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων της περιοχής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας αρσενικού στα συμπυκνώματα. Είναι μία άποψη την οποία υιοθέτησε τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος, απορρίπτοντας την τεχνική μελέτη της εταιρείας για τη μονάδα μεταλλουργίας.

Κορυφαίοι επιστήμονες

Θεωρεί ο επικεφαλής της Eldorado Gold ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι νομικά θωρακισμένη και τεχνικά εφικτή;

«Σίγουρα. Έχουμε την κορυφαία εταιρεία στον κόσμο για αυτήν την τεχνολογία, στη Φινλανδία, αυτοί έχουν κάνει όλες τις δοκιμές και έχουν προμηθεύσει τα τεχνικά έγγραφα.

Οι κορυφαίοι αυτοί ειδικοί μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι η μέθοδος αυτή θα πετύχει. Ποιος λέει ότι δεν θα πετύχει; Δεν το καταλαβαίνω καθόλου!»

(Για την απόρριψη της τεχνικής μελέτης τον περασμένο Νοέμβριο, εκκρεμεί μία ακόμα προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος).

«Εγώ είμαι στέλεχος του εξορυκτικού κλάδου, αλλά είμαι και οικολόγος», καταλήγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας.

«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των δύο, και ο κλάδος μέσα στα χρόνια έχει βελτιώσει τον τρόπο σχεδιασμού, λειτουργίας και κλεισίματος των ορυχείων. Τα άτομα που εναντιώνονται άνευ όρων στα ορυχεία έχουν κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα υπήρχε χωρίς την εξόρυξη των μετάλλων με τα οποία κατασκευάζονται».

Οι επικριτές και οι εκκρεμότητες

Οι συγκρούσεις του κινήματος κατά των εξορύξεων με τις μεταλλευτικές εταιρείες μετρούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες στη Χαλκιδική, από την εποχή της καναδικής TVX. Οι αντιδράσεις κατά της «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρικής της Eldorado Gold, γιγαντώνονται από το 2011, όταν τα σχέδια της εταιρείας για την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές εγκρίνονται από την κυβέρνηση Παπανδρέου (με αρμόδιο υπουργό τον Γ. Παπακωνσταντίνου).

Οι πολέμιοι της επένδυσης ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία που προτάσσει η εταιρεία για τη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος που θα λειτουργήσει, η ακαριαία τήξη (flash smelting) δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα μεταλλεύματα της περιοχής, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού.

Η εταιρεία απαντά ότι η μέθοδος έχει δοκιμαστεί διεξοδικά από την εξειδικευμένη φινλανδική εταιρεία Outotec, της οποίας η θετική γνωμοδότηση έχει γίνει επανειλημμένως αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έθεσε από την πρώτη στιγμή σημαντικά προσκόμματα στην εξέλιξη της επένδυσης, απορρίπτοντας τεχνικές μελέτες, επανεξετάζοντας άδειες που είχαν εκδοθεί και καθυστερώντας την έκδοση νέων αδειών.

Η τεχνική μελέτη για την κατασκευή της μεταλλουργικής μονάδας, που απορρίφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε κατατεθεί από τις 22/12/2014.

Η διοίκηση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οφείλει να απαντήσει σε τέτοια αιτήματα εντός τριών μηνών. Η εταιρεία έχει προσφύγει στο ΣτΕ (28/12/2016) κατά της απόφασης του υπουργείου.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με την «Ελληνικός Χρυσός», εκκρεμούν: η έγκριση της τεχνικής μελέτης για τη νέα μονάδα εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο (καθυστέρηση 31 μηνών), η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο του παλαιού εξοφλημένου τμήματος του μεταλλείου της Ολυμπιάδας (καθυστέρηση 17 μηνών), παρατάσεις και τροποποιήσεις αδειών που συνδέονται με τη μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές, η άδεια ανακατασκευής της μονάδας κατεργασίας υδάτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας (το σχετικό αίτημα υπεβλήθη στις στις 8/9/2016), κ.ά.

Τέλος, εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στο κοίτασμα των Σκουριών.

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"

1 σχόλιο

  1. Νίκος Καρανίκας
    11/09/2017
    Η el dorado έκανε αυτό που μπορεί. Μόλυνση , καταστροφή του δάσους , διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, εξαγορά συνειδήσεων.
    Η τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να βγει στον δρόμο. ..της αποχώρησης αυτής της εταιρίας και αυτου του "εργου" και να στηριξει της έξοδο της απο την χωρα μας, ώστε να γίνει πραγματικότητα η απειλή της.
    Στα τσακιδια el dorado και να μην στεριώσεις πουθενά.
    .................

    Και Εμείς Προσθέτουμαι:

    Ευχαριστούμε την EL Dorado που ΜΑΣ δείχνει Περίτρανα και Ξεκάθαρα Το ΠΟΣΟ ΑΠΟΙΚΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ!!! Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΌΣΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ!!!

    Η Απεμπλοκή Της Χώρας/Λαού Από Τα Αποικιακά Δεσμά Που Έχουν Ρίζες εκατονταετιών πρέπει να γίνει ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΑΪΚΉ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ/ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!!!

    ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΚΕΔΕΣ!!!

    ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 3%!!!

    Ευχαριστούμε ΞΑΝΑ την EL Dorado (και όχι μόνο) που ΜΑΣ Λέει Ορθά Κοφτά Πόσο ΣΚΑΤΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ "Ελληνικό" ΠΟΛΙΤΙΚΟ/ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ Σύστημα Απαρτίζεται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΛΑΚΕΔΕΣ! ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΠΩΣ η EL Dorado Στούς Αποικιοκρατούμενους ΛΑΚΕΔΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση