GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ με την έκδοση του "τσάρου" του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Την έκδοση του Ρώσου χάκερ, Αλεξάντερ Βίνικ, που συνελήφθη τον Ιούλιο στη Χαλκιδική και εξακολουθεί να κρατείται στο Αστυνομικό Μέγαρο ...


Την έκδοση του Ρώσου χάκερ, Αλεξάντερ Βίνικ, που συνελήφθη τον Ιούλιο στη Χαλκιδική και εξακολουθεί να κρατείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ζήτησε σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press η Ρωσία.
Ο Βίνικ είχε συλληφθεί κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών διωκτικών Αρχών που τον καταζητούσαν για ξέπλυμα τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μίας πλατφόρμας στο Internet ανταλλαγής bitcoin. Έτσι εξελίσσεται ένα διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ με δεδομένο ότι αίτημα έκδοσης, το οποίο θα εκδικαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου, έχουν καταθέσει και οι Αμερικανοί.
Ο 38χρονος κατηγορείται ότι ηγείται εγκληματικής οργάνωσης από το 2011, η οποία «κατέχει, διατηρεί, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε στο Associated Press και η δικηγόρος του Βίνικ, Ξανθίππη Μουσίδου. Η νομικός του Ρώσου χάκερ υποστήριξε ότι καταζητείται στην Ρωσία και πως σε σημερινή ακρόαση στην Εισαγγελία δήλωσε προς τις ελληνικές αρχές πως δεν θα αμφισβητήσει το αίτημα της έκδοσης από τη ρωσική πλευρά.
«Ο πελάτης μου ενημερώθηκε πως υπάρχει αίτημα για την έκδοσή του στη Ρωσία. Δήλωσε πως είναι πρόθυμος να επιστρέψει στη χώρα του», είπε χαρακτηριστικά η κα. Μουσίδου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε βάρος του Ρώσου υπηκόου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις αμερικανικές αρχές για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος.
Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:
α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την ελληνική ποινική νομοθεσία.
Πηγή ρεπορτάζ: AP

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση