GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι διευκρινήσεις του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις δηλώσεις του Τραμπ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες ότι δεν διαθέτει κανένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του...


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες ότι δεν διαθέτει κανένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε δώσει εντολή να υποκλέπτονται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στον Πύργο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Τόσο «το FBI όσο και η NSD (σ.σ. η Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης) επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο που να συνδέεται με υποκλοπές όπως περιγράφονταν στις αναρτήσεις της 4ης Μαρτίου 2017», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας σε ένα αίτημα βάσει του νόμου για την ελευθερία της πληροφόρησης το οποίο υπέβαλε μια οργάνωση που προωθεί την κυβερνητική διαφάνεια.

Σε ένα tweet την 4η Μαρτίου ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Ομπάμα είχε δώσει εντολή να υποκλέπτονται οι συνδιαλέξεις στον Πύργο Τραμπ —όπου είχε εγκαταστήσει την έδρα της προεκλογικής του εκστρατείας— και κατήγγειλε τις μεθόδους «μακαρθισμού», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε, των Δημοκρατικών.

«Πόσο χαμηλά έπεσε ο Ομπάμα που υπέκλεπτε τα τηλέφωνά μου κατά τη διάρκεια της ιερής εκλογικής διαδικασίας. Αυτό είναι (σαν το σκάνδαλο) Νίξον/Γουότεργκεϊτ», πρόσθεσε σε άλλο μήνυμά του αμέσως μετά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το κατηγορώ του αυτό κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αργότερα τον ίδιο μήνα.

Ο πρώην εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, ο Σον Σπάισερ, είχε επίσης υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς επικαλούμενος κάτι που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ότι δηλαδή ήταν η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ αυτή που έκανε τις υποκλοπές για λογαριασμό του Ομπάμα.

Ο ναύαρχος Μάικ Ρότζερς, διευθυντής της NSA, της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας που υποκλέπτει επικοινωνίες, διέψευσε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο.

Μετά την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Όστιν Έβερς, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ American Oversight, σκοπός της οποίας είναι ο έλεγχος της κυβέρνησης, σχολίασε: «το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης στέκουν τώρα στο πλευρό του πρώην διευθυντή (του FBI Τζέιμς) Κόμι κι επιβεβαιώνουν γραπτώς ότι ο πρόεδρος Τραμπ ψευδόταν όταν έγραφε στο Twitter πως ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα τον "υπέκλεπτε" στον Πύργο Τραμπ».

«Αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι ακόμη και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ δεν πιστεύει ότι έχει αξιοπιστία όσον αφορά ένα στοιχείο-κλειδί της έρευνας για τη Ρωσία».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διατείνονται ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε προσωπικά διαταγή να αναληφθεί δράση εναντίον της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και για να βελτιωθούν οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος ο Πούτιν καθώς και άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε επέμβαση της Ρωσίας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έλαβε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούσε την ανέγερση ενός Πύργου Τραμπ στη Μόσχα, αλλά διαβεβαίωσε πως το αγνόησε, ενώ ο αμερικανικός πρόεδρος είχε διαψεύσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι έχει οικονομικά συμφέροντα στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση