GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τραμπ προειδοποιεί τον Κιμ: Ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση θα είναι καταστροφική για την Πιονγιάνγκ – ΒΙΝΤΕΟ

Στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, έγινε εκτενής ...


Στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, έγινε εκτενής αναφορά στη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, «είναι προετοιμασμένες να βάλουν οριστικό τέλος στο ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα ακόμη και μέσα από στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή «η οποία θα είναι καταστροφική για την Πιονγιάνγκ», ενώ επισήμανε ότι «το ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί εδώ και 25 χρόνια» και πως «έχουν περάσει πολλοί Πρόεδροι οι οποίοι του κληροδότησαν ένα χάος στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Δείτε το βίντεο:

Το εφιαλτικό σενάριο

Συνταξιούχος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πως σενάριο πολέμου του Πενταγώνου δείχνει πως ένας συμβατικός πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων ημερησίως στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Εν τω μεταξύ, συνταξιούχος ναύαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δίνει 50-50 πιθανότητες για έναν συμβατικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, αλλά πολύ μικρότερες πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδει το CNBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας Ro Yong Ho κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι κήρυξε πόλεμο κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ και απείλησε πως η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ακόμα και αν πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Η Νότια Κορέα θέλει να αποφύγει ο Τραμπ την περεταίρω κλιμάκωση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει την περαιτέρω «κλιμάκωση» των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξουν «νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα, τόνισε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα.

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε νωρίτερα τη Δευτέρα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι της «κήρυξε τον πόλεμο», τόσο με την απειλή του να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, όσο και στέλνοντας αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πετάξουν κοντά στις ακτές της. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα λάβει «αντίμετρα» και αυτά θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στην «κατάρριψη των στρατηγικών βομβαρδιστικών» των ΗΠΑ στο μέλλον.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις», προέβλεψε η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας μετά τις τοποθετήσεις αυτές από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση (...) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα» σε μια γενικευμένη σύρραξη, συνέχισε η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.

«Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο», επέμεινε η Κανγκ.

Η υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει να έχει επιτύχει προόδους, και μάλιστα αισθητά «ταχύτερες από ό,τι προβλεπόταν», στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει γοργά τον διακηρυγμένο σκοπό της», την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Κανγκ, η Βόρεια Κορέα «πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά» και «το πρώτο βήμα θα είναι να σταματήσει τις προκλήσεις». Η νοτιοκορεάτισσα πολιτικός κάλεσε να ασκηθεί η «μέγιστη» πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων και την αξιοποίηση κάθε «διπλωματικού εργαλείου» για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της «πλήρους, επαληθεύσιμης κι αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση