GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τούρκοι ιδιοκτήτες γιοτ κατήγγειλαν την ελληνική Ακτοφυλακή για παράνομη κατάσχεση σκάφους

Σε περιστατικό κατάσχεσης γιοτ από την ελληνική Ακτοφυλακή χωρίς επίδοση κάποιου εντάλματος αποδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ την απόφαση του το...


Σε περιστατικό κατάσχεσης γιοτ από την ελληνική Ακτοφυλακή χωρίς επίδοση κάποιου εντάλματος αποδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών να απαγορεύσει την πρόσβαση των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική Ακτοφυλακή κατέσχεσε στα ανοιχτά της Αστυπάλαιας μία ξύλινη γαλέτα με τουρκική σημαία που μετέφερε τουρίστες, κόβοντας πρόστιμο, στον ιδιοκτήτη του αξίας 1,5 εκ. ευρώ σκάφους, 100.000 ευρώ και συλλαμβάνοντας τον καπετάνιο του.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, η ελληνική Ακτοφυλακή προέβη στα ανωτέρω χωρίς να επιδοθεί κανένα ένταλμα. Οι ιδιοκτήτες της γαλέτας, Ερχάν Μπερμπέρ και Αυκούτ Ουζούνσιμσέκ, και οι δικηγόροι τους κινήθηκαν νομικά και απελευθέρωσαν τον καπετάνιο. Ωστόσο καπετάνιος και πλήρωμα παραμένουν στην Κω, περιμένοντας να τους επιστρέψουν πίσω το γιοτ και έπειτα να γυρίσουν στην Τουρκία.

Όπως είπε ο Ερχάν Μπερμπέρ, «πριν από μία εβδομάδα, μας ανάγκασαν για άγνωστο λόγο να δέσουμε το γιοτ μας με το όνομα ‘Χαλίντεμίρ’ στο νησί της Αστυπάλαιας. Και χωρίς να υπάρχει λόγος το κατάσχεσαν και έκοψαν πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ. Μας είπαν ότι πραγματοποιούσαμε παράνομη διέλευση. Οι δικηγόροι μας στην Ελλάδα έχουν επιληφθεί του θέματος αλλά δεν στέκεται σε καμία νομική βάση όλο αυτό.

Εμείς και στην Ελλάδα και στην Τουρκία κάνουμε συχνά τέτοιες διελεύσεις και τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν μεγάλο κέρδος από αυτές. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν πρόκειται για παρεξήγηση. Μακάρι οι τουρκικές και οι ελληνικές αρχές να λύσουν το πρόβλημα. Συνέλαβαν τον καπετάνιο μας και τον μετέφεραν στην Κω.

Και το σκάφος, σύμφωνα με τους κανόνες ναυσιπλοίας, πρέπει να έχει καπετάνιο, αλλιώς το σκάφος δεν μπορεί να κινηθεί. Αυτό είναι επικίνδυνο. Οι δικηγόροι μας έκαναν ό,τι χρειαζόταν και αφέθηκε ελεύθερος ο καπετάνιος μας. Μετά από δύο ημέρες τον στείλαμε στο σκάφος και τώρα περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση και τους δικηγόρους μας μία απάντηση».

Ο Αϋκούτ Ουζούνσιμσέκ τονίζει ότι πλέον δεν θα ξανακάνει κανένα ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά, γιατί και οι τουρκικές ακτές είναι εφάμιλλης ομορφιάς. «Λέμε στους πελάτες μας ότι οι τουρκικές ακτές είναι πιο όμορφες από τα ελληνικά νησιά. Αυτό συμβουλεύουμε όλους τους πελάτες. Και συμφωνούν. Ακυρώσαμε όλα μας τα τουρ προς την Ελλάδα μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου και θα τα κάνουμε μέσα στα τουρκικά ύδατα. Όλοι το γνωρίζουν ότι οι τουρκικές ακτές είναι όμορφες και το λέμε κι εμείς. Θα ικανοποιούμε τους πελάτες μας μέσα σε τουρκικά ύδατα».

Και συνέχισε λέγοντας, «εμείς συνεισφέρουμε σοβαρά στην οικονομία της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Με το να σταματάς, να κατάσχεις τα γιοτ και να κόβεις πρόστιμα προκειμένου η χώρα μας να υποβαθμιστεί σε γκρι σημαία, το θεωρούμε ίδιο σαν το εμπάργκο που επιβάλλεται στα μεγάλα εμπορικά πλοία και τα κρουαζιερόπλοια. Εμείς κάνουμε αυτά τα τουρ εδώ και 30 χρόνια.

Σε αυτά τα νησιά πηγαίνουμε χρόνια, αλλά δυστυχώς οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, χωρίς να γνωρίζουν κανένα κανόνα και κανένα καθεστώς και θεωρώντας ότι έχουν δίκιο σε όλα. Εμείς κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο του νόμου. Αλλά όταν η ακτοφυλακή θέλει να ανέβει πάνω στο σκάφος και να κόψει πρόστιμο, θα το κάνει. Κι αφού πληρώσουμε, συνεχίζουμε την πορεία μας».

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση