Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

  Μέι: Προς το συμφέρον όλων η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit - ΒΙΝΤΕΟ


  Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στενή φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε σήμερα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι "προς το συμφέρον όλων".

  "Διανύουμε μια νέα και κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε η Βρετανή πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία. "Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και να γίνει ένα έθνος που συναλλάσσεται με ελευθερία με όλον τον κόσμο, ικανό να χαράξει μόνο του τον δρόμο του στον κόσμο. Για πολλούς είναι μια συναρπαστική εποχή γεμάτη υποσχέσεις. Για άλλους είναι ανησυχητική. Εγώ κοιτάζω προς τα εμπρός με αισιοδοξία", πρόσθεσε.

  Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ευρωπαίοι πολίτες και μετά το Brexit.

  Η Μέι ανέφερε ότι ελπίζει οι διαπραγματευτικές ομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Δήλωσε μάλιστα ότι επιθυμία της είναι τα βρετανικά δικαστήρια να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών.

  Όπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα παραμείνουν ίδια και μετά το Brexit. Συμπλήρωσε όμως ότι θέλει να εργαστεί "χέρι με χέρι" με την ΕΕ και όχι με "τμήματα" της ΕΕ.

  Όσον αφορά στην ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτήν, η Μέι "κατανοεί ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες" και τόνισε ότι οι δύο πλευρές δεν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους "έχοντας μπροστά τους μια λευκή κόλλα χαρτί". Το ζήτημα, όπως υποστήριξε, είναι "τι θα κάνουμε όταν μία πλευρά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανονιστικών αρχών.

  Στην αρχή της ομιλίας της, η Μέι ανέφερε ότι η Βρετανία δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ αλλά να είναι ένας "ισχυρός φίλος". Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τη μαζική μετανάστευση και την τρομοκρατία, ως δύο προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας.

  Η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι "με κανέναν τρόπο αποκήρυξη της δέσμευσής μας προς τη διεθνή ασφάλεια", τόνισε. Η απόφαση αυτή ήταν "μια διακήρυξη για το πώς θέλουν οι Βρετανοί να λειτουργεί η δημοκρατία". Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τους Βρετανούς ως "αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ιστορίας μας".

  Ωστόσο, η αποχώρηση "δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον ένα υπερήφανο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών", συμπλήρωσε.

  Η Βρετανή Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν "σκληρές" αλλά είπε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος. "Αν οι συνομιλίες για το Brexit αποτύχουν, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που αντιτίθενται στις αξίες μας", τόνισε.

  Δείτε το βίντεο από το BBC News:

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Μέι: Προς το συμφέρον όλων η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit - ΒΙΝΤΕΟ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr