Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

  Ο Δον Κιχώτης και η παρέα του...


  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ
  Όπως πρώτος σου «πρόδωσα»η ακάματη καλλιτεχνικά Σοφία Σπυράτου ετοιμάζει πυρετωδώς για το «Παλλάς»το ανέβασμα του έξοχου «Δον Κιχώτη»για μικρά και για μεγάλα παιδιά με πρωταγωνιστές τους εξαίρετους Γιάννη Στάνκογλου-Δημήτρη Πιατά. Πρώτος είχα «ανεβάσει»και τις αρχικές πόζες της υποσχόμενης δουλειάς, αλλά κοίτα τι σου έχω τώρα!Συναρπαστικό νέο φωτογραφικό υλικό από την παραγωγή που έρχεται να...κλέψει παράσταση. Δείτε την ατμόσφαιρα που έχει φτιάξει η Σπυράτου και λάβετε θέσεις να τρέξουμε στο Παλλάς! Η μεγάλη παραγωγή του Μιχάλη Αδάμ φέρνει δίπλα στους Στάνκογλου-Πιατά, τη γνωστή τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου σε ρόλο έκπληξη καθώς και 25 τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορευτές.
  Απευθύνεται στο παιδικό κοινό όμως αν λάβει κανείς υπόψιν τις προηγούμενες μεγάλες παραγωγές της Σοφίας Σπυράτου («Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων», «Τρωϊκός Πόλεμος», «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας») θα διαπιστώσει πως η σκηνοθέτις έχει εγκαθιδρύσει έναν κώδικα επικοινωνίας, με πολλή κίνηση και δράση, που κινητοποιεί τα παιδιά και γοητεύει τους μεγάλους. Ο «Δον Κιχώτη» είναι ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα που βρίθει συμβολισμών και το κείμενο της παράστασης ανάλαβε να γράψει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού και τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη.
  Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο «Δον Κιχώτης» του Μιγκουέλ Θερβάντες, παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Παλλάς, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να δικαιώσει τη φήμη του θρυλικού αυτού κειμένου και να μεταφέρει όλη την ποίηση από το παραμυθένιο κυνήγι της χίμαιρας που χαρακτηρίζει τον ξακουστό ήρωα για όλες τις εποχές. Η φαντασία, το όνειρο, η φυγή, αλλά και η ανθρωπιά, η αγνότητα, η ευγένεια, σε τούτη εδώ την εποχή της κρίσης και της έκπτωσης, έρχονται σε όλο τους το μεγαλείο για να μας δώσουν θύρες διαφυγής και μνήμες από αξίες που έχουν εντελώς πια λησμονηθεί. Ειδικότερα για τα παιδιά, η παιδική ψυχή του Δον Κιχώτη μπορεί να σταθεί μια μοναδική ευκαιρία ενός μαγικού ταξιδιού στους τόπους της ποιητικής φαντασίας, αλλά και στον χώρο της κλασικής λογοτεχνίας που είναι η βάση για την ψυχική και την πνευματική καλλιέργεια. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με ένα από τα πιο μεγάλα κείμενα του δυτικού κόσμου, που μέσα από την αλληγορία του μεταγγίζει στις νεανικές ψυχές ποιότητες πραγματικού πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και την βαθιά σημασία του. Ο «Δον Κιχώτης» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις που έχουν αποθεωθεί από μικρούς και μεγάλους θεατές, όπως: «Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων», «Τρωϊκός Πόλεμος», «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας». Το κείμενο της παράστασης υπογράφει ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης, την πρωτότυπη μουσική ο καταξιωμένος Νίκος Κυπουργός, ενώ τα εντυπωσιακά σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης. Το κείμενο είναι προσαρμοσμένο, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό απ’ όλες τις ηλικίες. Λόγος, εικόνα, μουσική, υποκριτική και χορός δημιουργούν μια αφηγηματική τοιχογραφία, φαντασμαγορική και συναρπαστική, που θα αναπαραστήσει το περιπετειώδες ταξίδι του ονειροπόλου ιππότη. Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή για το γενικό κοινό και τις καθημερινές για τα σχολεία.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Ο Δον Κιχώτης και η παρέα του... Rating: 5 Reviewed By: Press- gr