GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε απόγνωση οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα νησιά - Προσωπικές μαρτυρίες...

«Υιοθετήστε για λίγο έναν εκπαιδευτικό» καλούσε πριν από μερικές μέρες τους κατοίκους της Σαντορίνης ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Ζώρζος...

«Υιοθετήστε για λίγο έναν εκπαιδευτικό» καλούσε πριν από μερικές μέρες τους κατοίκους της Σαντορίνης ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Ζώρζος με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται σχετικά με τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όπως φαίνεται, και οι δάσκαλοι και καθηγητές στο Ρέθυμνο. Όπως είπε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέας Ταξάκης, τρεις αναπληρωτές καθηγητές παραιτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, διότι δεν έβρισκαν σπίτι να νοικιάσουν. «Ο ένας από αυτούς μου είπε ότι πλήρωσε 400 ευρώ για ξενοδοχείο μέσα σε μια εβδομάδα και απογοητευμένος αποφάσισε να παραιτηθεί. Άλλος εκπαιδευτικός νοίκιασε τελικά μια αποθήκη για να μένει. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει» επισημαίνει ο κ. Ταξάκης.

«Είμαστε εκπαιδευτικοί, δεν είμαστε τουρίστες» τονίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ζητώντας οριστική λύση στο πρόβλημα τους.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας, πολλοί εκπαιδευτικοί πληρώνουν 80 και 100 ευρώ τη βραδιά σε ξενοδοχεία είτε επιβαρύνουν συναδέλφους τους, από τους οποίους φιλοξενούνται. Και αυτοί που τελικά βρίσκουν στέγη πληρώνουν το ελάχιστο 350 έως 700 ευρώ, όταν ο μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ.
Το φαινόμενο δεν παρουσιάστηκε φέτος για πρώτη φορά. Όπως λένε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο, από το τέλος Απριλίου που ξεκινάει η τουριστική περίοδος στη Σαντορίνη, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όσοι αναζητούν σπίτι για να μείνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στους ιδιοκτητών ξενοδοχείων που θέλουν να διαθέσουν τα δωμάτια σε τουρίστες.
«Πέρσι τον Απρίλιο μια νηπιαγωγός στη Σαντορίνη, επειδή ο ιδιοκτήτης του δωματίου που έμενε ήθελε να το διαθέσει σε τουρίστες, αναγκάστηκε να φύγει και πήρε άδεια από τη σχολική επιτροπή ώστε να κοιμάται μέσα στο νηπιαγωγείο μέχρι να τελειώσει η σχολική χρονιά» σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Θήρας, Σάββας Παντελίδης.

Τη φετινή χρονιά ωστόσο, η κατάσταση με τη στέγαση στο νησί είναι χειρότερη. «Λόγω του ότι έφυγαν μαζικά μόνιμοι εκπαιδευτικοί από νησί, ήρθαν περίπου 90 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σχεδόν διπλάσιοι από τις άλλες χρονιές. Από τις 17 Αυγούστου έχουμε επισημάνει το πρόβλημα στις δημοτικές αρχές. Ευαισθητοποιήθηκαν τελικά, αλλά άργησαν» λέει  ο Απόστολος Λέντζας, γενικός γραμματέας του συλλόγου εκπαιδευτικών Σαντορίνης.
«Από τη Σαντορίνη τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραιτηθούν, δεν ξέρω αν τελικά θα το κάνουν» τονίζει ο κ. Λέντζας.
Σχετικά με όσα ακούστηκαν τις πρώτες μέρες τις σχολικής χρονιάς ότι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε υπνόσακους, ο κ. Λέντζας επισημαίνει ότι το θέμα αυτό κακώς πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις: «Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά από εκπαιδευτικούς οι οποίοι το πρώτο βράδυ που έφτασαν στο νησί επειδή δεν έβρισκαν σπίτι και δεν είχαν αυτοκίνητο αναγκάστηκαν να κατασκηνώσουν».
Η καθημερινότητα πάντως που περιγράφουν οι ίδιοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έφτασαν φέτος στη Σαντορίνη είναι δραματική.
«Έφτασα στο νησί, δεν έβρισκα ούτε σπίτι, ούτε ξενοδοχείο και αναγκάστηκα να φιλοξενηθώ. Την πρώτη μέρα φιλοξενήθηκα σε ένα σπίτι και κοιμήθηκα πάνω σε στρώμα θαλάσσης καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος ούτε καναπές. Το ίδιο πρόβλημα με εμάς αντιμετωπίζουν και γιατροί, πυροσβέστες και νοσηλευτές. Ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς έχουν αναγκαστεί να διανυκτερεύσουν ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο επειδή δεν βρίσκουν σπίτι» λέει η Ελένη, αναπληρώτρια στη Σαντορίνη.
«Πρώτη φορά αναπληρώτρια στη Σαντορίνη, από τότε που ήρθα έχω αλλάξει 5 ξενοδοχεία» τονίζει άλλη αναπληρώτρια στο νησί, η Ζωή.

«Κατεβήκαμε από το πλοίο και έψαχνα δωμάτιο όλη τη μέρα. Στο ξενοδοχείο μου ζητούσαν 100 ευρώ. Έχω αλλάξει, δεν ξέρω κι εγώ πόσα ξενοδοχεία. Μένω 1-2 μέρες και μετά μου ζητούν να φύγω γιατί είναι κλεισμένο από τουρίστες» σημειώνει η Ιωάννα, αναπληρώτρια κι αυτή στη Σαντορίνη.
Όπως λένε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, όταν πλέον απογοητεύονται από την αναζήτηση στέγης, φιλοξενούνται από εκείνους που στάθηκαν πιο τυχεροί. Κάποιοι μένουν για λίγες μέρες στο αυτοκίνητο τους μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος. Ακόμη και τότε όμως, όπως λένε, τα σπίτια που βρίσκουν είναι σε κακή κατάσταση, τα ενοίκια είναι υψηλά και παράλληλα ζουν με την αγωνία ότι όταν έρθει ο Μάιος, οι ιδιοκτήτες θα θέλουν να τα διαθέσουν σε τουρίστες.
Ο δήμαρχος Σαντορίνης από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι τις προηγούμενες μέρες είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαντορίνης κεντρικό θέμα συζήτησης με τον κ. Καμμένο ήταν η δυνατότητα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στην Σαντορίνη με την χρησιμοποίηση των υπηρεσιακών οικιών της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στην περιοχή του αεροδρομίου.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που αναμένεται να φτάσουν στα νησιά το επόμενο διάστημα.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση