GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέες αμερικανικές επιδρομές εναντίον του ISIS στην Λιβύη

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε δύο νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη εναντίον τζιχαντιστών του ISIS, σκοτώνοντας πολλά μέλη της, σύ...


Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε δύο νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη εναντίον τζιχαντιστών του ISIS, σκοτώνοντας πολλά μέλη της, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν σε συντονισμό με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σύρτης. Την Κυριακή το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιδρομές στη Λιβύη επί προεδρίας Τραμπ. Οι προηγούμενες είχαν γίνει μία ημέρα πριν την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα και είχαν επιφέρει τον θάνατο 80 τζιχαντιστών.

«Το ΙΚ και η αλ Κάιντα επωφελούνται από το ότι περιοχές παραμένουν ακυβέρνητες στη Λιβύη για να εγκαταστήσουν ασφαλή καταφύγια που προορίζονται για να προετοιμάσουν, να εμπνεύσουν και να διευθύνουν τρομοκρατικές ενέργειες, να στρατολογήσουν ξένους τρομοκράτες και να διευκολύνουν τις κινήσεις τους, καθώς και να συγκεντρώσουν και να αξιοποιήσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, τη Λιβύη νέμονται παραστρατιωτικές ομάδες ενώ δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη, και η κυβέρνηση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ η οποία εξουσιάζει το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το ISIS εκμεταλλεύθηκε το χάος στη χώρα για να καταλάβει τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015. Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση