GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή στον καπετάνιο του «Lassea»

Εκδικάσθηκε την Πέμπτη από το μονομελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «Lassea», που μέχρι πρότινος πραγματοποι...


Εκδικάσθηκε την Πέμπτη από το μονομελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «Lassea», που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό και στις δεξαμενές έρματος του οποίου είχαν εντοπιστεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση ήταν ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου, στους οποίους είχε ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης, καθώς δεν είχαν προλάβει όπως υποστήριξαν, να ενημερωθούν για τις αναλύσεις των μιγμάτων των πετρελαιοειδών που είχε εντοπίσει το λιμενικό σώμα στις δεξαμενές έρματος, το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν στην απολογία τους ότι η μικρή ποσότητα μιγμάτων πετρελαιοειδών που βρέθηκε στις δεξαμενές έρματος, προκλήθηκε από διαρροή που σημειώθηκε στη διάρκεια απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Οι λιμενικοί από την πλευρά τους, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για διαρροή στη διάρκεια απάντλησης, θα πρέπει να αδειάσει από τα καύσιμα που έχει φορτώσει το "Lassea" από το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ" και να γίνει επιθεώρηση από επιθεωρητές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στη μία δεξαμενή έρματος βρέθηκε 98% νερό και 2% μίγματα πετρελαιοειδών και στην άλλη 1% μαζούτ και 10% πετρελαιοειδή, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμώνται γύρω στις 15.500 ευρώ.

Έτσι το δικαστήριο επέβαλε στον πλοίαρχο του "Lassea" ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, ενώ αθώος κρίθηκε ο πρώτος μηχανικός.

Επίσης, έγινε άρση της κατάσχεσης του πλοίου και απόδοσή του στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, μαζί με το ημερολόγιο γέφυρας και την ποσότητα καυσίμων που είχε στις δεξαμενές του για την κίνηση των μηχανών.

Στη διαδικασία παραβρέθηκαν τρεις μάρτυρες κατηγορίας, δύο πλωτάρχες λιμενικοί και ένας τελωνειακός υπάλληλος.
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση