GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

SOS εκπέμπουν Greenpeace και WWF για τις επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας για τη θαλάσσια πανίδα αλλά και τον άνθρωπο, κρούει ο Δημήτρης Ιμ...


Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας για τη θαλάσσια πανίδα αλλά και τον άνθρωπο, κρούει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σοβαρή ρύπανση που προκάλεσε στις ακτές της Αττικής η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», αναφέρει ότι θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον ίδιο τον άνθρωπο.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής» επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ.

Κατά τον ίδιο η μόλυνση αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό αυτή την περίοδο. Όπως λέει, «από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και γίνει μία συστηματική παρατήρηση των βιολογικών και χημικών δεικτών των υδάτων και των ακτών, του χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουμε άμεσο πρόβλημα».

Παράλληλα, τονίζει ότι μείζον ζήτημα αποτελεί η διαφάνεια, η παρακολούθηση, η πληροφόρηση και η συστηματική συνέχιση των ερευνών μετά την πλήρη απορρύπανση του οικοσυστήματος, αλλά και η απόδοση των ευθυνών για την οικολογική καταστροφή στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Τέλος, προειδοποιεί ενόψει των επικείμενων εξορύξεων πετρελαίου στο Ιόνιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει νέο δυστύχημα αλλά πότε».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων ερευνών του WWF τονίζει ότι η πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος από την πετρελαιορύπανση απαιτεί πολλά χρόνια.

«Οι τοξικές επιπτώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα είναι άμεσες, αλλά και χρόνιες. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή φυσιολογίας και συμπεριφοράς. Ενώ, μέσω της βιοσυσσώρευσης τοξικές ουσίες περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο. Επιπλέον, παρατηρείται εποίκιση του οικοσυστήματος από είδη ξενιστές, ενώ προκαλείται μία σοβαρή ανισορροπία», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας επίσης πως η ρύπανση επηρεάζει οποιαδήποτε παράκτια δραστηριότητα του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση