GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο 1 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης - "Μαχαίρι" 50% στο επίδομα

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο "μαχαίρι" στην κατ...


Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Ωστόσο "μαχαίρι" στην κατανάλωσή του βάζει η "φουσκωμένη" φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και το "κουτσουρεμένο" κατά 50% σε σχέση με το 2016, κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Σήμερα ξεκινά ο εφοδιασμός των πρατηρίων και από την Δευτέρα οι καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις παραγγελίες τους και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

"Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί στα 0,93-0,94 ευρώ το λίτρο ενώ στην περιφέρεια λίγο παραπάνω ανάλογα με την επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς. Μπορεί να το δούμε και στο 1 ευρώ το λίτρο" δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.

Την ίδια ώρα ο βασικός ανταγωνιστής του πετρελαίου θέρμανσης, που δεν είναι άλλος από το φυσικό αέριο, πωλείται ακόμη και κατά 40% φθηνότερα, συνιστώντας ενδεδειγμένη επιλογή για τους καταναλωτές που βρίσκονται σε δίκτυο διανομής.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τον Οκτώβριο η τιμή διαμορφώνεται στα 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επίδομα για λίγους

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 2,5 μηνών θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών. Το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η/1/2018 αλλά θα αφορά αγορές πετρελαίου θέρμανσης που θα έχουν πραγματοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.

Το ποσό που θα διατεθεί από τον Προϋπολογισμό για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 15/10/2017 έως 30/4/2018 θα είναι μόλις 55 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με αυτό που διατέθηκε την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει εντός των προσεχών μηνών στον επανασχεδιασμό του καθεστώτος χορήγησης.

Συγκεκριμένα θα χαμηλώσουν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθούν και τα όρια επιφάνειας κατοικίας και ποσότητας λίτρων μέχρι τα οποία επιδοτείται κάθε δικαιούχος.

Μείωση είναι πιθανό να αποφασιστεί και στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο.

Οδηγίες

Η γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομίας εξέδωσε έναν οδηγό με το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές:

Διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

4. Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να "κάτσει ο αφρός".

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

Διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων

1. Οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων.

2. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το "χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού" (m3 στοιβαχτού) ή το "χωρικό κυβικό μέτρο χύδην" (m3 χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:

• "Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού" νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

• "Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην" νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης.

3. Στους χώρους πώλησης καυσόξυλων οι λιανοπωλητές οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τιμοκατάλογο ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε ευρώ/m3 στοιβαχτού ή σε ευρώ/m3 χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, κ.α.), που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση των ανωτέρω προϊόντων από απόσταση. Επίσης οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου.

4. Απαγορεύεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ) ή "πράσινης" ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), καθώς η καύση των ανωτέρω προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.

Η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αναλογούντα σε αυτή ΦΠΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι έχουν δοθεί κατευθύνσεις/εντολές, προς τις αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την διενέργεια τακτικών ελέγχων όσον αφορά τη συμμόρφωση των υπόχρεων με τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών - ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. (Έκδοση/κατοχή προβλεπομένων παραστατικών διακίνησης και εμπορίας, νόμιμος εξοπλισμός βυτιοφόρων οχημάτων κλπ).

Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση