GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πύρινος εφιάλτης στην Ιταλία - Πάνω από 1.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Μαζική προσπάθεια καταβάλλουν αυτή την ώρα οι άνδρες και γυναίκες της ιταλικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας για την κατάσβεση πυρκαγι...


Μαζική προσπάθεια καταβάλλουν αυτή την ώρα οι άνδρες και γυναίκες της ιταλικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας για την κατάσβεση πυρκαγιών που εδώ τρεις εβδομάδες μαίνονται στην βόρεια περιφέρεια Πεδεμόντιο, στην βορειοδυτική Ιταλία. Συνολικά, τα μέτωπα έχουν ξεπεράσει τα τριακόσια.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, για έργο εμπρηστών. Παράλληλα, στην περιφέρεια πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ έχει σημειωθεί και παρατεταμένη ανομβρία.

Η περιοχή που έχει πληγεί πιο έντονα είναι εκείνη της κοιλάδας Σούζα, στην οποία αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πάνω από 1.000 άνθρωποι. Ανάμεσά τους, και 180 ηλικιωμένοι που μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή, διότι ο οίκος ευγηρίας «Σαν Τζάκομο» στον οποίο βρίσκονταν μέχρι χθες, απειλείται από τις φλόγες.

Εκτός από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τον πυροσβεστών, τις τελευταίες ώρες συνεργάζονται στο έργο κατάσβεσης και μέλη του ιταλικού στρατού. Παράλληλα, για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου χρησιμοποιούνται τρία αεροσκάφη Καναντέρ και τρία ελικόπτερα.

Η Ελλάδα και η Κροατία έστειλαν η καθεμιά δύο αεροσκάφη Καναντέρ για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, όμως οι ισχυροί άνεμοι και ο καπνός εμπόδισαν σε πολλές περιπτώσεις την αξιοποίηση των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών Coldiretti, οι τελευταίες πυρκαγιές αύξησαν την επιφάνεια των δασών που κάηκε φέτος στην Ιταλία στα 1.400.000 στρέμματα—πρόκειται για έκταση σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που είχε καταστραφεί το 2016, κυρίως εξαιτίας της ξηρασίας στη χερσόνησο.

Έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο που η βροχόπτωση ήταν χαμηλότερη από το φυσιολογικό, ειδικά στον βορρά, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε καταστροφικός: κατά μια ανάλυση των δεδομένων των τριών πρώτων εβδομάδων του μήνα, στη Λομβαρδία οι βροχές ήταν κατά 67% λιγότερες από το φυσιολογικό για την εποχή και στο Πιεμόντε κατά 98%, ανέφερε η Coldiretti.

Οι στάχτες από τις δασικές πυρκαγιές συνέχισαν εξάλλου να επιβαρύνουν την κατάσταση όσον αφορά την ατμοσφαιρική μόλυνση στο Τορίνο, μία εβδομάδα μετά από μια έξαρση της αιθαλομίχλης: η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ξεπέρασε το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο σε όλους τους σταθμούς ελέγχου, κάτι πάντως που δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή του 31ου μαραθώνιου της πόλης χθες το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση