GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα σχέδια του Μακρόν για μείωση της ανεργίας δεν έπεισαν 7 στους 10 Γάλλους

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά Το 71% των ερωτηθέντων, δεν πείστηκαν από την τηλεοπτική συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν και τη δήλωση του ότι ...


Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Το 71% των ερωτηθέντων, δεν πείστηκαν από την τηλεοπτική συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν και τη δήλωση του ότι θα μειώσει την ανεργία σε 2 χρόνια, σύμφωνα με γκάλοπ που έγινε, σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων.

Απαντήσεις στις κατηγορίες πως είναι ο πρόεδρος των πλουσίων ή ότι διεξάγει μια δεξιά πολιτική, έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΤF1, με σκοπό να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητας του.

Μακρόν: Θα συνεχίσω να λέω αυτά που πιστεύω

Η συνέντευξη ήταν η πρώτη της θητείας του Μακρόν και ξεκίνησε με ερώτηση που έθεσαν οι τρεις δημοσιογράφοι για την σπανιότητα των δηλώσεων του στα ΜΜΕ, αλλά και το ασυνήθιστο λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε σε δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες, με εκφράσεις όπως "τεμπέλης, κυνικός, μπ@@@ο, αγράμματοι", για να υπεραμυνθεί της εργασιακής μεταρρύθμισης. Ο Γάλλος πρόεδρος τις χαρακτήρισε "λαικές λέξεις" και είπε πως θα συνεχίσει να λέει αυτά που πιστεύει, καθώς δεν νομίζει πως προσέβαλε κανέναν.

Τα οφέλη της μεταρρύθμισης στα εργασιακά θα φανούν σε δύο χρόνια

Σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση είπε ότι τα οφέλη θα φανούν στα επόμενα δύο χρόνια. "Η ανεργία επί του παρόντος μειώνεται. Θα δείτε τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται τώρα από την κυβέρνηση σε ενάμιση με δύο χρόνια" τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει την ανεργία από το 9,5% στο 7%.Προκειμένου να μειωθεί η ανεργία, ο πρόεδρος επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εκπαιδευτούν οι άνεργοι.

"Κάποιος έχει τριπλάσιες πιθανότητες να μείνει άνεργος όταν δεν έχει προσόντα. Επομένως, η πραγματική αλλαγή σε αυτό το θέμα, η πραγματική προστασία, δεν είναι απλώς να αποζημιώνουμε αυτόν που μένει άνεργος, κάτι που προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλά (...) κυρίως να τον επιμορφώνουμε", συνέχισε.

"Πρέπει να καταρτίζουμε περισσότερο τους ανέργους", επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι μακροχρόνια άνεργοι συχνά είναι "άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν την κατάρτιση που θα τους επέτρεπε" να βρουν δουλειά.

Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει μέσα σε μια πενταετία περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιμόρφωση των νέων, των ανειδίκευτων και των μακροχρόνια ανέργων.

"Κάποιος έχει τριπλάσιες πιθανότητες να μείνει άνεργος όταν δεν έχει προσόντα. Επομένως, η πραγματική προστασία, δεν είναι απλώς να αποζημιώνουμε αυτόν που μένει άνεργος, κάτι που προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλά (...) κυρίως να τον επιμορφώνουμε" τόνισε ο Μακρόν.

Απέλαση παράνομων μεταναστών που διαπράττουν αδικήματα

Αναφερόμενος στο νέο νόμο που προωθείται για το άσυλο και τη μετανάστευση, ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε πως οι παράνομοι μετανάστες στη Γαλλία θα έρχονται αντιμέτωποι με απέλαση, σε περίπτωση που διαπράξουν κάποιο αδίκημα, όποιο κι αν είναι αυτό. Τόνισε μάλιστα, ότι σε αυτό το θέμα θα είναι "αδιάλλακτος".

Αφορμή για τη δήλωση αυτή στάθηκε ο θάνατος δύο νεαρών γυναικών στη Μασσαλία, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση από την έναν Τυνήσιο που είχε συλληφθεί δύο ημέρες νωρίτερα στη Λυών αλλά στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος.

Ο πρόεδρος είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι σχέσεις της Γαλλίας με τις χώρες προέλευσης των προσώπων αυτών "δεν είναι ικανοποιητικές" επειδή οι χώρες αυτές δεν δέχονται τον επαναπατρισμό τους. "Κατά συνέπεια, εδώ και πολλές εβδομάδες ζήτησα από τον υπουργό να συνάψει διμερείς συμφωνίες, το κάνει αυτήν την περίοδο, και να είναι πολύ πιο απαιτητικός σε αυτό το σημείο". 

"Δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη", συνέχισε, ανακοινώνοντας ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα προωθηθεί ένας νέος νόμος αναφορικά με τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει από τον Μάιο. "Η εντολή μου είναι να ενεργήσω με αποφασιστικότητα, ώστε στο τέλος κάθε Γαλλίδα και κάθε Γάλλος να έχει μια αξιοπρεπή ζωή. Αυτός είναι ο στόχος μου", είπε.

Δεν πιστεύω στη γαλλική ζήλια απέναντι στους πλούσιους

Απαντώντας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι είναι "ο πρόεδρος των πλουσίων", διαβεβαίωσε ότι "σέβεται όλους τους συμπολίτες του".

"Δεν πιστεύω στη γαλλική ζήλια απέναντι στους πλούσιους που συνίσταται στο να λέμε ότι αφού είναι πλούσιοι, ας τους φορολογήσουμε, θα τα πάμε καλύτερα", είπε όταν ρωτήθηκε για την κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης, ύψους 75%, που είχε επιβάλει στα υψηλά εισοδήματα ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ, και την αντικατάστασή του από φόρο ακίνητης περιουσίας.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο φόρος αυτός δεν έφερε τελικά πολλά χρήματα στο κράτος.

Ριζικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και επιδόματα

Η επιλογή της χρονικής στιγμής που ο Μακρόν δέχθηκε να παραχωρήσει την συνέντευξη, δεν κρίνεται τυχαία. Μόλις ολοκληρώθηκε η εργασιακή μεταρρύθμιση η οποία κρίνεται από τους επικριτές του και τα εργατικά συνδικάτα ως η σκληρότερη των τελευταίων ετών. Τώρα ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό και τα επιδόματα ανεργίας .

Από την εκλογή του έως σήμερα, ο λόγος του Εμανουέλ Μακρόν στα ΜΜΕ είναι σπάνιος. Έχει καταφέρει να αποφύγει τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπως την παραδοσιακή συνέντευξη της 14ης Ιουλίου. Έχει δώσει μόνο πέντε συνεντεύξεις: δυο σε γαλλικούς και ευρωπαϊκούς ομίλους ΜΜΕ, μια συνέντευξη "ποταμό" στο περιοδικό Le Point, στο αμερικανικό κανάλι CNN και προχθές στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ωστόσο από το φετινό καλοκαίρι η δημοτικότητα του έπεσε απότομα. Από το 60% που ήταν τον Ιούνιο, στο 44% τον Οκτώβριο σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του Ινστιτούτου Ιfop/Fiducial. Μια πτώση κυρίως στο εκλογικό σώμα που προέρχεται από την αριστερά, ενώ τα πηγαίνει λίγο καλύτερα με τους ψηφοφόρους της δεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση