GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εικονικές 8 στις 10 νέες ελληνικές επιχειρήσεις

Καθαρά εικονικές είναι οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύ...


Καθαρά εικονικές είναι οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Βάσει των όσων ανέφερε η υφυπουργός πρόκειται για εταιρείες-σφραγίδες, που έχουν μόνο ΑΦΜ και στην πραγματικότητα δεν έχουν μεταφέρει έστω και ένα μέρος της δραστηριότητάς τους στις γειτονικές χώρες, είναι χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα.

Η κ. Παπανάτσιου επεσήμανε ότι την πρακτική της εικονικής μεταφοράς σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (σε Βουλγαρία ή Κύπρο) διαφημίζουν και διαδίδουν ένας μεγάλος αριθμός δικηγορικών και φοροτεχνικών γραφείων ώστε να αποκομίσουν έσοδα από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους πελάτες τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο κόλπο που στερεί από τον Ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα αφού ο μύθος της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις γειτονικές χώρες και να παρακάμπτονται έτσι τα capital controls ακόμη και να αγοράζονται πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου οι δικηγόροι και φοροτεχνικοί που διαφημίζουν τις γειτονικές χώρες ως φορολογικούς παραδείσους δεν παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα και συνήθως αφήνουν τους φορολούμενους να πιστεύουν ότι αυτό είναι νομότυπο, ενώ είναι παράνομο.

Σύμφωνα με την υφυπουργό μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα φορολογείται για αυτή την δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δηλαδή φορολογείται με συντελεστή 29% και όχι 10% που ισχύει για παράδειγμα στη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση