GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστροφή φόρου μέσα σε 90 ημέρες από το 2018

Πρώτος ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής ,από το βήμα του 2nd Thessaloniki Summit ανέλαβε την Πέμπτη συγκεκριμένη δέσμευση για ε...


Πρώτος ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής ,από το βήμα του 2nd Thessaloniki Summit ανέλαβε την Πέμπτη συγκεκριμένη δέσμευση για επιστροφές φόρου μέσα σε 90 ημέρες, από το 2018.

Η δημόσια διοίκηση, όμως, θα χρειαστεί να κάνει πολλή δουλειά σε πολύ λίγο χρόνο, αν θέλει να εκπληρώσει τη μνημονιακή δέσμευση να εξοφλήσει το υπόλοιπο των 7 δισ. ευρώ που έχει σωρεύσει ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ιδιώτες.

Μόνο στο πεδίο των επιστροφών φόρου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι καθυστερούμενες οφειλές φόρου κορυφώθηκαν τον Αύγουστο φτάνοντας τα 2 δισ. ευρώ, αλλά οι πληροφορίες θέλουν τον Σεπτέμβριο (μήνα για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία) να έχουν γίνει μαζικές επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο κ. Πιτσιλής με εγκύκλιό του έχει επιταχύνει τις διαδικασίες, επιβάλλοντας τις επιστροφές φόρου μέχρι και 10.000 ευρώ χωρίς χρονοβόρους ελέγχους.

Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επιστροφές φόρου που λιμνάζουν στις εφορίες, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, οι οποίες επειδή δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την υπηρεσία, δεν εμφανίζονται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι καθυστερούμενες συντάξεις

Μεγάλο κρυφό και «κόκκινο» χρέος για το Δημόσιο αποτελούν και οι περίπου 300.000 συντάξεις (κύριες επικουρικές και εφάπαξ) που καθυστερούν από έξι μήνες μέχρι και τέσσερα χρόνια να απονεμηθούν στους δικαιούχους.

Πρόσφατα, η ίδια η Υπουργός Εργασίας, κα. Εφη Αχτσιόγλου, παραδέχθηκε ότι αν όλες αυτές οι συντάξεις αποδίδονταν άμεσα, το κόστος θα έφτανε το 1,1 δισ. ευρώ -ποσό που δεν είναι ακόμη διαθέσιμο . Η λύση είναι η σταδιακή απόδοση ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία ΟΤΑ και ΝΠΔΔ

Κατά τα λοιπά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έμειναν τον Αύγουστο πρακτικά φτάνοντας τα 3,91 δισ. ευρώ από 3,912 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Ειδικότερα:

Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, που στην πλειοψηφία τους έχουν συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ ,έφτασαν στο τέλος Αυγούστου τα 2,309 δισ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΠΥ σε φάρμακα, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι οποίες έφτασαν τον Αύγουστο στα 1,109 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μικρότερο, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται και ποσό συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, που αναμένει να ανακτήσει το δημόσιο από το rebate και το claw back.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έφτασαν τον Αύγουστο στα 558 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεία αργούν να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών τους έχει μεταφέρει τα σχετικά κονδύλια. Ο λόγος είναι απλός: η χρηματοδότηση τους από τον προϋπολογισμό είναι χαμηλότερη του προγραμματισμένου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν οριακά στα 335 εκατ. ευρώ από 321 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Το 2018, όμως, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναμένονται περικοπές δαπανών 495 εκατ. ευρώ με τα μισά να αφορούν αποδιδόμενους πόρους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, τα χρέη των Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου μειώθηκαν στα 465 εκ ευρώ τον Αύγουστο από 488 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση