GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ! AYTA EINAI τα "μυστικά" της τελευταίας δημοσκόπησης...

George J. Prokopakis Για τη δημοσκόπηση της Marc Με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc που δημοσιεύεται (28/10), έκανα τα γνωστά. Α...

George J. Prokopakis

Για τη δημοσκόπηση της Marc
Με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc που δημοσιεύεται (28/10), έκανα τα γνωστά. Απλή αναγωγή των αναποφάσιστων, αναλογική κατανομή 250 εδρών στα κόμματα που ξεπερνούν το 3% μετά την αναγωγή και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα. Η κατάληξη:

1. Αυτοδύναμη ΝΔ με 155 έδρες
2. ΔΗΣΥ με 25 έδρες
3. Ποτάμι και ΑΝΕΛ εκτός Βουλής
4. ΕΚ μέσα με 10 έδρες
5. Αντισυστημικά κόμματα (ΧΑ, ΚΚΕ) 46 έδρες
6. ΣΥΡΙΖΑ 64 έδρες

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν διαφέρουν από αυτά προηγούμενων δημοσκοπήσεων. Αυτά είναι:
1. Δεν υπάρχει λύση χωρίς τη συντηρητική παράταξη.
2. Για την εκλογή ΠτΔ πρέπει να πάει ολοσούμπιτη η ΔΗΣΥ σε συμφωνία με τη ΝΔ.
3. Η ΕΚ εμφανίζεται με δυνητικά ρυθμιστικό ρόλο (σημείωση: η Marc συνεχώς τη βρίσκει εντός Βουλής, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις εκτός)
4. Έχουμε μπροστά μας μία εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική.

Έκανα και τα εύλογα πειράγματα στα τελικά ευρήματα. Άθροιση των ποσοστών του Ποταμιού και ΔΗΣΥ σε πρώτη φάση (σενάριο νέου φορέα). Σε δεύτερη, επί πλέον άθροιση ποσοστών ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ (σενάριο Καμμένου στο Επικρατείας). Στο πρώτο (μόνο Νέος Φορέας) η "προεδρική πλειοψηφία" με ολοσούμπιτο το Νέο Φορέα να συντάσσεται με τη ΝΔ ανεβαίνει στο 183 (από 180) με την αυτοδυναμία της ΝΔ να πέφτει στο 152 (από 155), ενώ στο δεύτερο (εκτός από Νέο Φορέα, Καμμένος στο ΣΥΡΙΖΑ) χάνεται η "προεδρική πλειοψηφία" των δύο στο 179 και η ΕΚ αναδεικνύεται ρυθμιστής.

Οι εκλογές, όποτε γίνουν, θα γίνουν σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης. Η πόλωση θα είναι πραγματική και οι ανοησίες περί τεχνητής πόλωσης θα είναι απλώς ανοησίες των λιγουριών που θέλουν να έχουν ρόλο ενώ δεν παίρνουν θέση - η διακύβευση είναι μεγάλη.

Ας κάθεται όποιος θέλει να φαντάζεται εθνικά προγράμματα εξόδου και με ποιούς θα τα φτιάξει. Η διαχωριστική γραμμή χαράσσεται από τα κατ' εξοχήν πολιτικά ζητήματα (α) εκλογή ΠτΔ και (β) εκλογικό σύστημα. Για όποιον ενδιαφέρεται για τη σωτηρία της χώρας, το ζήτημα είναι η τοποθέτηση έναντι της συντηρητικής παράταξης και οι όροι συνύπαρξης με αυτήν. Οι πρωτοβουλίες ακόμη και για την πολιτική συμφωνία στο διακηρυγμένο από πολλούς πλαίσιο της "στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ" είναι στην πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι υπόλοιποι οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει για τους ίδιους η "στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ". Τα υπόλοιπα βρίσκονται. Γνώμη μου είναι πως προϊόντος του χρόνου, η διαχωριστική γραμμή θα είναι πιο έντονη.

Για να στανιάρω, πάω να βάλω το βιντεάκι του Πόντα και να μελετήσω την "άλλη δημοσκόπηση", της Πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά που "εκπέμπει" από το site των 58.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση