GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελεσίγραφο Ραχόι: Να ξεκαθαρίσει ο Πουτζντεμόν εάν κήρυξε ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησ...


Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Ο Ραχόι εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και κατηγόρησε τον ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν ότι δημιούργησε "σκόπιμη σύγχυση", ενώ δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει "τη σταθερότητα".

"Αυτή η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος", ανέφερε ο Ισπανός Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ δήλωσε ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που υπογράφηκε από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον Καταλανό Πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, είναι προς το παρόν μια συμβολική πράξη.

"Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας", κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο Τουρούλ. Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν "μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία".

"Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν είπε πως αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση προς την ανεξαρτησία για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία. Καλούμε για πολιτική, όχι για μια νομική απόφαση".

"Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία. Σας ζητώ να είστε πολιτισμένοι και να είστε δημοκράτες, για μια φορά στη ζωή σας, και να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε στο ισπανικό κοινοβούλιο ο καταλανός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας Γκαμπριέλ Ρουφιάν απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση