GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέος κύκλος προσφυγών για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκινά στο ΣτΕ

Νέος κύκλος προσφύγων για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκινά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την Ένω...


Νέος κύκλος προσφύγων για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκινά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και Star Channel στρέφονται τόσο κατά του αριθμού των νέων δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας που καθορίστηκαν στις 7, όσο και κατά της τιμής εκκίνησης που καθορίστηκε για την κάθε μια άδεια στα 35 εκατ. Ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.
Όπως σημειώνεται στις προσφυγές, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, ενώ χαρακτηρίζουν υπερβολική τη τιμή εκκίνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.
Η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα με το τρόπο αυτό την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραρισμού και της πολυφωνίας.
Καταλήγουν δε στο ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση