GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρευνα αποκαλύπτει τους παράγοντες που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Στους υπέρβαρους ανθρώπους το προσδόκιμο ζωής μειώνεται δύο μήνες κατά μέσο όρο για κάθε παραπανίσιο κιλό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονι...


Στους υπέρβαρους ανθρώπους το προσδόκιμο ζωής μειώνεται δύο μήνες κατά μέσο όρο για κάθε παραπανίσιο κιλό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Στη γενετική μελέτη, διαπιστώθηκε επίσης ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα εφ' όρου ζωής αφαιρεί κατά μέσο όρο γύρω στα επτά χρόνια από το προσδόκιμο ζωής. Αλλά εάν κάποιος κόψει έγκαιρα το τσιγάρο μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει όσο αν δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η μόρφωση "χαρίζει" περισσότερα χρόνια ζωής. Σχεδόν ένα έτος προστίθεται στο προσδόκιμο ζωής για κάθε πρόσθετο χρόνο εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, μορφώνονται περισσότερο και ταυτόχρονα είναι ανοικτοί σε νέες εμπειρίες, αναμένεται να ζήσουν περισσότερο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Ουίλσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες για πάνω από 600.000 άτομα, συσχετίζοντας αυτά τα δεδομένα με στοιχεία για τη διάρκεια της ζωής κάθε ανθρώπου.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν γονίδια που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στη μακροζωία. Επειδή οι επιλογές στη ζωή και η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν έμμεσα να εντοπίσουν τους παράγοντες που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής.

Βρήκαν έτσι ότι το κάπνισμα και ο καρκίνος των πνευμόνων έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση και είναι αυτά που "κόβουν" τα περισσότερα χρόνια ζωής. Επίσης, η συσσώρευση λίπους και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, επιδρούν αρνητικά στην μακροζωία. Εντοπίστηκε ένα "κακό" γονίδιο που αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα και αφαιρεί οκτώ μήνες ζωής, καθώς και ένα "καλό" γονίδιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσθέτει σχεδόν μισό χρόνο στο προσδόκιμο ζωής.

"Ο συνδυασμός της δύναμης των 'μεγάλων δεδομένων' και της γενετικής μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις των διαφόρων συμπεριφορών και ασθενειών, όσον αφορά την απώλεια ή το όφελος μηνών ή ετών ζωής και, επιπλέον, να διακρίνουμε ανάμεσα σε μια απλή συσχέτιση και σε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος", δήλωσε ο Ουίλσον.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση