GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ!» ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ στον Λαυρεντιάδη για κακουργηματικές απάτες...

Παραπομπή σε μια ακόμη δίκη αντιμετωπίζει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης το όνομα του οποίου στιγματίστηκε από το οικονομικό σκάνδαλο της Prot...

Παραπομπή σε μια ακόμη δίκη αντιμετωπίζει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης το όνομα του οποίου στιγματίστηκε από το οικονομικό σκάνδαλο της ProtonBank. Εδώ και μήνες η δίκη για την ProtonBank βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης. Μία νέα δικογραφία έχει φτάσει στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου έχει υποβληθεί εισαγγελική εισήγηση, κατά την οποία ο Λ. Λαυρεντιάδης και άλλα τέσσερα πρόσωπα θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμέτωποι και πάλι με βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχει το τραπεζικό ίδρυμα της ProtonBank, αλλά η Νεοχημική, η εταιρία χημικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων, που θεωρήθηκε για πολλά χρόνια ως ναυαρχίδα του ομίλου Λαυρεντιάδη. Σήμερα, όλα αυτά φαντάζουν μακρινό όνειρο, αφού τα έργα και οι ημέρες της επιχείρησης ελέγχονται ποινικά, ύστερα από τη δανειοδότησή της από πιστωτικά ιδρύματα, με στόχο να εξαγοραστεί στη συνέχεια από Αμερικανό επενδυτή.

Οι συνθήκες αυτές απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας βρίσκεται μία δικογραφία την οποία πρώτος χειρίστηκε ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Δραγάτσης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης. Ολα ξεκίνησαν από τη μηνυτήρια αναφορά επτά τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική, Ελληνική Τράπεζα, Γενική, Millennium και HSBC), όπου υποστηρίζουν πως ουσιαστικά εξαπατήθηκαν έτσι ώστε να χορηγήσουν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ για τη διπλή εξαγορά της εταιρίας Νεοχημική.

Η υπόθεση βρίσκεται -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και ήδη ο εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης έχει υποβάλει ενώπιόν του την πρότασή του, με την οποία ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη πέντε κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο Λ. Λαυρεντιάδης, στελέχη του ομίλου Λαυρεντιάδη και ένας ορκωτός λογιστής. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι κατά περίσταση αυτά της απάτης σε βάρος τραπεζών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Πλέον το λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφανθεί τελικά αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα δικαστούν.
Η μηνυτήρια αναφορά

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρονται στη μήνυση που κατέθεσαν οι επτά τράπεζες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, τον Ιούλιο του 2012, ζητώντας να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του Λ. Λαυρεντιάδη όσο και άλλων προσώπων. Σύμφωνα με τη μήνυση αλλά και με την έρευνα που ακολούθησε, επίκεντρο του ποινικού ελέγχου είναι η μεταβίβαση της Νεοχημικής στην αμερικανική εταιρία Carlyle, έναντι αντιτίμου ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η επιχείρηση φέρεται να ζήτησε σειρά δανείων από τις τράπεζες και για να επιτύχει τη χορήγησή τους, κατατέθηκαν στοιχεία που παρουσίαζαν ως υψηλότερη από την πραγματική την κερδοφορία.

Πράγματι, η δανειοδότηση, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε, όμως -κατά την κατηγορία- αργότερα έγινε γνωστό πως τελικά ο Αμερικανός επενδυτής κατέβαλε μόλις 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τις δανειοδοτήσεις. Στο επόμενο διάστημα, η Carlyle εμφανίζεται να αντιλήφθηκε με τη σειρά της πως η Νεοχημική δεν ήταν αυτό που δήλωνε. Ο έλεγχος που η ίδια διενήργησε έδειξε -όπως αναφέρεται- μικρότερα κέρδη και πωλήσεις, ενώ και οι προβλέψεις ήταν «αισιόδοξες» σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ετσι, η αμερικανική εταιρία αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι θα προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός και να επιστραφεί μέρος των αρχικώς καταβληθέντων χρημάτων. Αντίθετα, σύμφωνα με το «κατηγορώ» των τραπεζών, μόνο τα δικά τους χρήματα δεν επεστράφησαν, αλλά παρέμειναν στην πλευρά Λαυρεντιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση