GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλοι μιλούν για αξιολόγηση εξπρές, αλλά παίζουν… καθυστέρηση

Ενώ δημόσια η κυβέρνηση και οι θεσμοί μιλούν για αξιολόγηση εξπρές μέχρι και το τέλος του χρόνου, στην ουσία όλοι φαίνεται να περιμένουν...


Ενώ δημόσια η κυβέρνηση και οι θεσμοί μιλούν για αξιολόγηση εξπρές μέχρι και το τέλος του χρόνου, στην ουσία όλοι φαίνεται να περιμένουν άλλη μια αξιολόγηση μακράς διάρκειας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσλεμπλούμ, όσο και ο πρόεδρος του ΕWG, Τόμας Βίζερ, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενοι στον χρόνο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, περιορίζονταν να απαντήσουν ότι θα ήταν «ιδανικό» οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν αρχίσει να μιλούν ατύπως για αναβολή της επιστροφής των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα . Ενώ τον Σεπτέμβριο θεωρούνταν βέβαιο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινούν την Τρίτη 10 του μήνα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, τώρα η ημερομηνία μεταφέρεται προς το τέλος του μήνα ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Χθες, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από την Θεσσαλονίκη είπε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα τελειώσει μέχρι και το τέλος του χρόνου, ώστε να έρθει και το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο . «Όλοι θέλουν την ολοκλήρωση του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά

Οι αμφιβολίες των εκπροσώπων των θεσμών εκτός από πολιτική, έχουν και θεσμική βάση. Η αναφορά που πήραν από τα τεχνικά κλιμάκια δεν ήταν η αναμενόμενη. Πολλά από τα κρίσιμα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία έχει συμφωνηθεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τρίτης, έχουν μηδαμινή ή μηδενική πρόοδο.

Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που θα κάνει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας, είναι μια δέσμευση που δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί .

Η προετοιμασία σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση τεσσάρων βασικών κοινωνικών επιδομάτων (οικογενειακά αναπηρικά στέγασης και σίτισης) δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο .

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ώστε να προκύψει η προσωπική διαφορά η οποία θα περικοπεί το 201,9 κινείται σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το μηδέν.

Η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αντιμετωπίζει τα ίδια γραφειοκρατικά προβλήματα. Οι καθυστερούμενες συντάξεις φτάνουν τις 300.000 και η απονομή τους θα χρειαστεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ . Μάλιστα, θεωρούν ότι αν δίνονταν οι συντάξεις, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα μετατρέπονταν αυτόματα σε έλλειμμα .

Η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο δημόσιο είναι στο σημείο μηδέν. Ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων είναι σε τέλμα . Το υπερταμείο δεν λειτουργεί ακόμη, αφού η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ δεν έχει ακόμη ΔΣ. Το Ελληνικό και η Εγνατία καθυστερούν.

Σε όλα αυτά, προστέθηκε πρόσφατα και το δημοσιονομικό με την υστέρηση των εσόδων και παρόλα αυτά, και η διατήρηση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με εξήγηση τη ραγδαία βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΟΚΑ . Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, το οικονομικό επιτελείο θα κουραστεί πολύ για να πείσει ότι «ο λογαριασμός βγαίνει».

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση