GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δραματικές ώρες για την Ισπανία - Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της - Ραχόι: Θα αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα - ΒΙΝΤΕΟ

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθαν...


Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», απούσης της αντιπολίτευσης. Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Ο Πουτζντεμόν καλεί τους Καταλανούς να διατηρήσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Στους δρόμους οι Καταλανοί-Γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους

Η ψηφοφορία που επικύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας οδήγησε σε πανηγυρισμούς, χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που φωνάζουν στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Μετά από την κήρυξη της ανεξαρτησίας το δημοτικό συμβούλιο στην πόλη Σαμπαδέλ μάλιστα, κατέβασε την ισπανική σημαία.

Η ισπανική Γερουσία ενέκρινε την υπαγωγή της Καταλονίας στην κυβέρνηση της Μαδρίτης

Η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

Ο Ραχόι αναμένεται τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιείται αυτή την ώρα προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να 'σκοτώσουν' το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Την ίδια στιγμή, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη. Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη. Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση»

"Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία. «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

1 σχόλιο

  1. 1ον. Σωστά έκανε το Κοινοβουλίου της Καταλονίας! Διότι μεταξύ των άλλων βασίστηκε σε ιστορικά δεδομένα σύν το Εθνικό και την γλώσσα της!

    2ον. Εντύπωση Επιβεβαίωσης προκαλεί και Είναι η αποχώρηση του "Σοσιαλιστικού" κόματος το κόμα της Λαϊκής Δεξιάς και το κόμμα τον "Πολιτών"!!! Και Έτσι βλέπουμε δια μέσου Καταλονικού Κοινοβουλίου ότι πόσο Συνδεδεμένα ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΜΚΟ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΑ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ" Κόμματα με Τους Καθεστωτικούς του Καπιταλισμού! Το κόμμα των "Πολιτών" είναι οι μοντέρνες παραφυάδες της Πολιτικοοικονομικής Καπιταλιστικής Σαπίλας! Στην Χώρα μας μεταφράζεται σε ... Ποτάμια σε ... Λεβέντες σε ... και από την Πρασινάδα μας να φάει και η (Αγελ-)Ελλάδα μας!!! ... και άλλες καμουφλαρισμένες Πολιτικές ΜΚΟ!!!

    3ον. Η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΈΧΕΙ 99.99% ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ!!! Το υπόλοιπο 0.01% ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΙ με Την Εθνική Ελληνική Ιστορική Συνείδηση ... ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ ... Η ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΠΟΛΙΤΕΙΑ! Αυτοί οι Λακεδοραγιάδες ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!!! Το είδαμε πολλές φορές π.χ. το 22 τον μονομερεί Εμφύλιο που είχε ως αποκορύφωμα την Αμερικάνικη Φασιστική Χούντα Του 67 το αποτέλεσμα της Αγγλοαμερικανικής Αποικιοκρατίας το 74 στην Κύπρο .... μα ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ!!! ΓΙΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Και "Χρεισιμοποιούν" μέτρα και μεθόδους "Οικονομικές" "Εξανδραποδισμού" "Αλλοίωση Πληθυσμιακή"!!! Διότι η Χρυσή Αυγή και το Αποικιοκρατούμενο Καθεστώς στην Χώρα ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΊΔΙΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ!!! Ασχέτως εάν ... "βρίζονται" ... βλέπε "διαμάχη" SA με SS!!!

    4ον. Η ΕΕ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση