GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την προεδρία της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ ανέλαβε η Ελλάδα

Ξεκινά αύριο το διήμερο των εργασιών της 100ης Συνόδου της Επιτροπής Τουρισμού στον ΟΟΣΑ υπό την ελληνική προεδρία. Πρόκειται για μια &q...


Ξεκινά αύριο το διήμερο των εργασιών της 100ης Συνόδου της Επιτροπής Τουρισμού στον ΟΟΣΑ υπό την ελληνική προεδρία. Πρόκειται για μια "υψηλού επιπέδου" συνάντηση, για την αναζήτηση πολιτικών που στοχεύουν σε μια "βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη" στον τουριστικό τομέα. Αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 20 υπουργοί τουρισμού, αλλά και άλλοι παράγοντες του τουριστικού τομέα, από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού καθώς και από συνεργαζόμενα κράτη.

Η υπουργός Έλενα Κουντουρά κλήθηκε να προεδρεύσει αυτήν την πολύ σημαντική και συγχρόνως εορταστική Σύνοδο, για τα 100 χρόνια της Επιτροπής, που ιδρύθηκε το 1948. "Είναι σημαντική η Σύνοδος αυτή", εξήγησε η υπουργός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, "γιατί έχει μεν να κάνει με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο μέλλον, που όμως θα είναι συνδεδεμένες με τις ισορροπίες για έναν βιώσιμο τουρισμό. Ένας δεύτερος σημαντικός στόχος, είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις συνεργασίες που μπορούν να έχουν οι ιδιώτες με τον δημόσιο τομέα σε κάθε χώρα. Για το πώς, δηλαδή, μπορεί ο τουρισμός να προωθήσει και άλλου είδους τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή, το εμπόριο, οι μεταφορές, οι εξαγωγές" υπογράμμισε η υπουργός.

Ειδικά για την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτουρισμό και τα εγχώρια προϊόντα, η υπουργός τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής. "Θέλουμε να συνδέσουμε τα αγροτικά μας προϊόντα με τον τουρισμό, να γεύονται οι τουρίστες το δικό μας μέλι, λάδι, κρασί, μιας υψηλής ποιότητας ελληνική κουζίνα. Να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιώτες ώστε να υπάρχει στενή συνεργασία για να δώσουν προώθηση, ανάπτυξη και ευφορία και σε άλλους τομείς. Έτσι παίρνει υψηλή προστιθέμενη αξία το τουριστικό προϊόν", δήλωσε στο Πρακτορείο.

Αναγνώριση μιας δίχρονης προσπάθειας

Η ανάληψη της προεδρία της Επιτροπής από την Ελλάδα δεν θεωρείται τυχαία, αλλά απόρροια των προσπαθειών των δύο τελευταίων χρόνων. Πριν από τον ΟΟΣΑ προηγήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) του οποίου ο γ.γ. Τάλεμπ Ριφάι (Taleb Rifai) μίλησε για ένα "μικρό θαύμα" ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα που έφθασε το 7% διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Συνέπεια της εκτίμησης αυτής ήταν η εκλογή της Ελλάδας, κατά τη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου, στο πενταμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΤ και αυτό για μια τριετία.

"Θέλετε να προεδρεύσετε στην Επιτροπή Τουρισμού του ΟΟΣΑ;": Αυτό ήταν το νόημα (και όχι κατά λέξη μετάφραση) της έγγραφης πρότασης του γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προς την υπουργό Έλενα Κουντουρά. Η απάντηση της υπουργού δεν άργησε, στις 27 Μαΐου αποδέχθηκε την προεδρία. Βέβαια προηγήθηκε διαπραγμάτευση κατά την οποία ο υπεύθυνος Τουρισμού στον Οργανισμό Αλέν Ντιπεϊρά (Dupeyras) είχε θετική μεσολάβηση και υποστήριξη.

Πέρα από τη συνεχή δραστηριοποίηση της Ελλάδας με συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις και υψηλού επιπέδου συναντήσεις, τα νούμερα μιλούσαν από μόνα τους: Το 2000, θεωρείτο επιτυχία τα 10 εκατ. τουρίστες, το 2014 έφθασαν τα 17,5 εκατ. στη δε διετία 2015 - 2017 έφθασαν τα 28,5 εκατ. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση προφανώς δεν άφησε αδιάφορο τον γ.γ. Α. Γκουρία ο οποίος προχώρησε στην πρόταση για την προεδρία, σε μια τόσο μικρού μεγέθους χώρα όπως η Ελλάδα. Σήμερα, στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, η Έλενα Κουντουρά ως προεδρεύουσα της Επιτροπής απευθύνει μέσω βίντεο, μήνυμα για έναν βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμό, δίνοντας με την παρουσία της μια διεθνή διάσταση στην εικόνα της Ελλάδας.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση