GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εν όψει των εκλογών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Aπό τον Νίκο Σκουλά*  Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, Αγωνιζόμαστε για αξίες και όχι αξιώματα δίνοντας τη μάχη των ιδεών. Όχι λευκές επ...

Aπό τον Νίκο Σκουλά* 

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Αγωνιζόμαστε για αξίες και όχι αξιώματα δίνοντας τη μάχη των ιδεών.
Όχι λευκές επιταγές σε υποψήφιους ηγέτες

Πολλοί φίλοι και γνωστοί μου αλλά και σύντροφοι και φίλοι του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών μου τηλεφωνούν και μου ζητούν να τους δώσω κατεύθυνση ως προς τον καταλληλότερο από τους δέκα υποψηφίους για την ηγεσία του νέου φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το αρνούμαι και διαμαρτύρομαι. Μια τέτοια αντίληψη μας πάει πολύ πίσω στο κακό παρελθόν που μας οδήγησε εδώ και θέλουμε να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο καθεστώς στων εξαρτημένων «οπαδών» που κατευθύνονται από παράγοντες και κομματάρχες που με τη σειρά τους συναλλάσσονται για κάποια καρέκλα ή άλλη ευνοϊκή μεταχείριση. Αυτό δεν είναι δημοκρατία.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ερώτημα όπως το θέτουν οι φίλοι μου είναι λάθος και μπορεί να λάβει λάθος απάντηση. Αυτό είναι επικίνδυνο στις δύσκολες μέρες που περνά ο δημοκρατικός προοδευτικός χώρος, η κοινωνία και η πατρίδα μας.

Η σωστή ερώτηση δεν είναι «ποιόν να ψηφίσω» αλλά «για τί ψηφίζω».
Αφού δεν προηγήθηκε η ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα της ΔΗ.ΣΥ. (ως θα έδει) στην οποία να έχουν δεσμευθεί δημόσια και ξεκάθαρα και οι δέκα υποψήφιοι, θεωρώ απαραίτητο να επιμείνουμε να πάρουν θέση όλοι τώρα και με βάση την τοποθέτησή τους να αποφασίσει ο καθένα και η καθεμία από ‘μας ποιος πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κερδίσει την ψήφο μας στις ενδοπαραταξιακές εκλογές.

Δεν έχουμε – δεν είχαμε ποτέ - την πολυτέλεια να δίνουμε λευκές επιταγές και οσάκις το κάναμε το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Οφείλουμε και μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ως ενεργοί πολίτες (η έννοια πολίτης περιλαμβάνει και την έννοια ενεργός, ούτως ή άλλως). Αυτό σημαίνει ότι φροντίζουμε να είμαστε ενήμεροι, πιο υπεύθυνοι, να ελέγχουμε τους ασκούντες την εξουσία αλλά και τα κομματικά όργανα, να προτείνουμε λύσεις και να δρούμε θετικά για την υλοποίησή τους. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καθόμαστε στον καναπέ και να κατηγορούμε τους άλλους που συχνά, όντως φταίνε, βγάζοντας την ουρά μας απ’ έξω.

Συγχωρήστε μου το δασκαλίστικο ύφος. Θεωρώ όμως ότι μετά από αγώνα 50 και πλέον χρόνιων για τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα δικαιώματα του πολίτη, νομιμοποιούμαι να έχω άποψη την οποία δεν ζητώ να αποδεχτείτε.

Τα κριτήρια για τη δική μου ψήφο είναι συγκεκριμένα. Έχοντας υπηρετήσει το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και ταυτισμένος με τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού του ΠΑΚ, της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και της Διακήρυξης της 3ης του Γενάρη, δεν θα μπορούσα να είμαι διαφορετικός.

Αφού λοιπόν τοποθετηθούν δημόσια και χωρίς ασάφειες και οι δέκα υποψήφιοι, θα ψηφίσω εκείνον/η που ταυτίζεται με συνέπεια λόγου αλλά και πράξης με αυτές τις αρχές. Θα λάβω βεβαίως υπόψη και τον ως τώρα πολιτικό βίο και πολιτεία εκάστου των υποψηφίων. Όσοι εξ αυτών αρνούνται να πάρουν θέση αρκούμενοι σε γενικόλογα, διαγράφονται από τη δική μου λίστα.

Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το λαό μας μέσω της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, η ανασυγκρότηση της οποίας είναι μεγάλο εθνικό ζητούμενο και όχι να υποστηρίξουμε προσωπικές φιλοδοξίες υποψήφιων ηγετών.

Και επειδή πολλοί διερωτώνται «τι θέλει» ο Γιώργος Παπανδρέου, παραθέτω λίγα αποσπάσματα από πρόσφατες δηλώσεις του:

«Ξέρω ότι πλανάται το ερώτημα για τη δική μου στάση στις ερχόμενες εσωκομματικές εκλογές αυτής της νέας προσπάθειας, της Συμπαράταξης. Έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, ότι δεν διεκδικώ πόστα αλλά θα συμβάλω τα μέγιστα να πετύχει αυτή η υπόθεση. Το ίδιο πιστεύω και σήμερα παρότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν.

Η μορφή, η κατεύθυνση, οι δομές, η ιστορική αφήγηση, οι πολιτικές, είναι ακόμα προαπαιτούμενα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Εκεί θα πρέπει να αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας και να αποτελέσουμε τον αξιόπιστο εγγυητή μιας νέας πορείας. Θα δώσω και θα δώσουμε μάχη για να εγγυηθούμε το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Και ότι όλοι από κοινού θα εργαστούμε στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα δώσω και θα δώσουμε μάχη για να εγγυηθούμε όλοι μαζί την προοδευτική πολιτική κατεύθυνση της παράταξής μας….

Η ευθύνη είναι μεγάλη για όλους μας. Προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη αυτών των προκλήσεων τάσσονται τον εαυτό μου στην υπηρεσία των αξιών και όχι των αξιωμάτων.
Όχι για την καρέκλα ή τη θέση που κατακτούμε, αλλά για τις πολιτικές θέσεις που εκφράζουμε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη δευτερολογία του κατέληξε:
«Είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ πως οι θέσεις αυτές, που αποτελούν αποφάσεις της Συνδιάσκεψης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και απ’ ότι είδα και της σημερινής μας συνεδρίασης, δεσμεύουν ΟΛΑ τα μέλη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ΠΟΡΕΥΤΟΥΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ το επόμενο διάστημα, τόσο με τη δράση τους στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και κατά τη διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Με βάση αυτές τις ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ για το ΚΙΝΗΜΑ μας, αλλά και το πολιτικό μας ήθος, αρχές και θέσεις, θα αξιολογήσουμε τη στάση και τις θέσεις του κάθε υποψηφίου.
Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, δια των οργάνων του, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο, και θα συμμετέχει με γνώμονα τη διασφάλιση της πολιτικής ενότητάς του, ως καθοριστικής παραμέτρου για την αλλαγή της πορείας της χώρας. Για την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, την προοδευτική αλλαγή της. Με την επαναθέσμιση της Δημοκρατίας μας.»


*Ενεργός Πολίτης
e-mail: nskoulas@nsa.gr [www.nsa.gr]www.nsa.gr
http://nskoulas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση