GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκκληση από τη Δήμαρχο Βαρκελώνης για διάλογο - Σάλος με τις δηλώσεις στελέχους του Ραχόι

Την ώρα που η κρίση στην Καταλονία εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν να ετ...


Την ώρα που η κρίση στην Καταλονία εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν να ετοιμάζεται να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής, στην αποψινή συνεδρίαση του καταλανικού Κοινοβουλίου, η λαοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου απηύθυνε έκκληση στον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τους Καταλανούς να «μην δυναμιτίζουν» τα πιθανά «περιθώρια διαλόγου» και τις «γέφυρες» συνεννόησης.

Σε μία φορτισμένη επίσημη διακήρυξή της από την Γοτθική Αίθουσα του δημαρχείου της Βαρκελώνης, η Κολάου τόνισε ότι «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η διαδικασία του δημοψηφίσματος απετέλεσε μία πράξη εθνικής κυριαρχίας, που σηματοδοτεί το τέλος της (απλής) αυτονομίας της Καταλoνίας.

Η Κολάου, που χαρακτήρισε την ιστορική τούτη συγκυρία ως «την πιο σοβαρή θεσμική κρίση που έχει παραχθεί σε τούτη τη χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας», προέτρεψε τους Ραχόι και Πουτζντεμόν να μη λάβουν «καμμία απόφαση που ενδέχεται να δυναμιτίσει τη δυνατότητα ενός περιθωρίου διαλόγου και διαμεσολάβησης». «Αυτό είναι αναμφίβολα η πιο θαρραλέα πράξη που μπορούν να κάνουν τώρα», επεσήμανε η δήμαρχος, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Έχουμε ανάγκη από μία συνθετική πολιτική ενώπιον της κατάστασης αυτής», υπογράμμισε η Κολάου, καλώντας συνάμα τους πρωταγωνιστές «να δράσουν με ψυχραιμία», καθώς η διένεξη στην Καταλονία διέρχεται «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν τους επιτρέπεται να θέσουν σε κίνδυνο, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε και τους καταλανικούς θεσμούς».

Η δήμαρχος κάλεσε τους δύο ηγέτες να «εγκαταλείψουν τα πολεμικά χαρακώματα και λεξιλόγια» και να σταματήσουν αυτό που η ίδια περιέγραψε ως κλιμάκωση της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά την Καταλονία, ούτε και την πόλη της οποίας προΐσταται, τη Βαρκελώνη. «Δεν είναι η στιγμή που πρέπει να συγκρουσθούν τα τρένα, είναι η στιγμή του διαλόγου και της χάραξης νέων δρόμων», είπε και για τούτο ζήτησε «χειρονομίας αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, η Κολάου χαρακτήρισε «πυρομανή» τον αναπληρωτή υπεύθυνο επικοινωνίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του έκανε έναν παραλληλισμό της τύχης που μπορεί να έχει ο Πουτζντεμόν σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία, με τη σύλληψη και εκτέλεση επί φρανκικού καθεστώτος του πρώην προέδρου της Καταλονίας Λιουΐς Κομπάνις. «Σε μία σοβαρή δημοκρατία, ο Πάβλο Κασάδο, ή θα ζητούσε συγγνώμη, ή θα παραιτείτο», τόνισε η Κολάου.

Η Μαδρίτη καλεί τον Πουτζντεμόν «να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο»

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης κάλεσε σήμερα τον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο», πριν από την ομιλία που αυτός ο τελευταίος πρόκειται να εκφωνήσει στο καταλανικό κοινοβούλιο και κατά την οποία ενδέχεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς του. «Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζντεμόν να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο, να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή, να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση